Werkschoenen

Wanneer moet ik veiligheidsschoenen vervangen?

Met veiligheidsschoenen kunt u met een gerust hart aan het werk. Uw voeten en tenen zijn beschermd. Maar ook veiligheidsschoenen hebben niet het eeuwige leven. Net als alle andere schoenen slijten werkschoenen bij veelvuldig gebruik. En door het intensieve gebruik slijten werkschoenen misschien nog wel sneller dan een standaard schoen. Maar wanneer en hoe vaak is het nu aanbevolen om werkschoenen te vervangen? Daarover leest u hier meer.

 

Waarom moet ik mijn werkschoenen regelmatig vervangen?

Zoals net al is genoemd slijten werkschoenen net als standaard schoenen dat doen. Een veiligheidsschoen is robuuster gebouwd, maar wordt ook intensiever gebruikt dan een standaard schoen. Daarnaast is het belangrijker dat een veiligheidsschoen in goede conditie is dan dat een standaard schoen dat moet zijn. Een versleten of beschadigde veiligheidsschoen kan niet de bescherming bieden die uw werkomgeving vereist, met risico op letsel als gevolg. Verder kan een versleten of beschadigde veiligheidsschoen ook minder comfortabel en ergonomisch zijn, waardoor u last van uw voeten en rug kunt krijgen.

 

Werkschoenen uit de bouw vervangen - Mallegrom Veiligheidsschoenen

Wanneer heb ik nieuwe werkschoenen nodig?

Een goede veiligheidsschoen is essentieel voor uw veiligheid en comfort, maar wanneer is het tijd om uw werkschoenen te vervangen? Daar zijn geen vaste regels voor. Wij hebben wel een aantal adviezen. 

 

Vervang werkschoenen die langer dan een jaar gebruikt zijn

Hoe snel veiligheidsschoenen slijten is afhankelijk van het werk en van de veiligheidsschoen zelf. Met intensief gebruik slijten werkschoenen uiteraard sneller. Vaak zijn de wat goedkopere werkschoenen ook gevoeliger voor slijtage. Voor veel werkschoenen wordt de stelregel van een jaar aangehouden. Sommige werkschoenen zijn dan echt versleten en anderen kunnen dan nog een tijdje mee. 

Het is belangrijk dat u zelf kritisch kijkt naar de kwaliteit van uw werkschoenen. Als u ze een half jaar gebruikt is het goed om de staat van uw schoen te controleren. Goed onderhoud helpt natuurlijk ook bij het verlengen van de levensduur van uw werkschoenen.

 

Vervang werkschoenen die zichtbare en onzichtbare schade hebben

Als uw schoenen beschadigd raken is het sowieso nodig om ze te vervangen. Een krasje is natuurlijk geen probleem, maar als de zool beschadigd raakt door een scherp object of de neusbescherming ingedeukt of gebroken is, dan moet de schoen vervangen worden. Een beschadigde schoen biedt namelijk niet meer de veiligheid die uw werkomgeving vereist. Het volgende ongeval kan daardoor tot letsel zorgen. Vaak is schade zichtbaar aan de schoen, maar schade aan de neusbescherming of de antiperforatie-zool vallen soms niet direct op. Let daarom goed op wanneer er een voorval is gebeurt en controleer dan ook altijd de staat van uw werkschoenen.

 

Vervang werkschoenen als u klachten heeft

Als u last krijgt van uw voeten, enkels, knieën of rug kan dat betekenen dat uw werkschoenen u niet genoeg ondersteunen. Dit kan gebeuren doordat de voetondersteuning vermindert is door slijtage, maar het kan ook zijn dat uw werkschoenen uw voeten niet genoeg ondersteunen. Als uw werkschoenen nog zo goed als nieuw is en u ervaart alsnog deze klachten, dan kan het zijn dat uw werkschoen niet goed past bij uw voet. Het is dan ook aan te raden om uw werkschoenen te vervangen met een paar die wél past bij uw voet, wij geven u graag daar advies over. Ook kan het zijn dat u steunzolen nodig heeft, dan kan een podotherapeut u daar meer over vertellen. Meer over steunzolen leest u hier.

 

Vervang werkschoenen met een versleten zool

Als u vele meters maakt tijdens een werkdag zal uw zool sneller slijten. De zool biedt niet alleen grip, maar ook veiligheid voor uw voet. Het is dan ook belangrijk dat de zool van uw schoenen in een goede staat is. Voor veiligheidsschoenen met een antislip-zool geldt dat des te meer. Aan de zool zelf is niet altijd te zien dat hij aan het slijten is, maar de antislip kwaliteiten van de zool kunnen al wel sterk verminderd zijn. Let dus altijd goed op de grip die uw zool nog te bieden heeft in vochtige omstandigheden.

 

Vervang werkschoenen als ze vochtig blijven

Als u veel in vochtige ruimtes werkt zullen uw schoenen ook veel nat worden. Normaal gesproken droogt dat vocht gewoon weer op en kunnen werkschoenen dat vocht goed wegvoeren. Het kan echter zijn dat door slijtage of vervuiling uw schoenen niet goed meer drogen. Als schoenen altijd een beetje vochtig blijven is dat niet goed voor de hygiëne en comfort en is het dus aan te raden om uw werkschoenen te vervangen.

 

Schoenen onderhouden - Mallegrom

Werkschoenen onderhouden

Met goed onderhoud gaan uw werkschoenen langer mee. Goed onderhoud hoeft ook niet ingrijpend te zijn. Door structureel uw schoenen te onderhouden blijven ze al langer goed.

 

Maak uw werkschoenen regelmatig schoon

Uw schoenen regelmatig schoonmaken zorgt ervoor dat vuil uw schoenen niet aantast. Daarnaast kan het ook goed zijn voor de veiligheid. Een zool vol met vastzittende aarde biedt minder grip dan een schone zool.

 

Verzorg uw werkschoenen

Als u werkschoenen van leer hebt is het aan te raden om deze regelmatig licht in te vetten. Hierdoor blijft het leer langer netjes en ontstaan er minder snel scheurtjes. Dit kan ook verdere schade aan het leer voorkomen. Meer over het verzorgen van werkschoenen leest u hier.

 

Laat uw werkschoenen goed drogen

Uw werkschoenen worden in vochtige omstandigheden nat. Ook waterdichte werkschoenen vangen enigszins vocht op. Voor de levensduur van uw werkschoenen is het aan te bevelen om uw schoenen eerst goed te laten drogen voordat u ze weer gebruikt. Soms zijn werkschoenen nog niet helemaal opgedroogd wanneer u ze weer nodig hebt. Het is dan aan te bevelen om meerdere paren werkschoenen te hebben.

 

Meerdere paren werkschoenen - Mallegrom Veiligheidsschoenen

Tip: Gebruik meerdere paren werkschoenen

Door meerdere paren werkschoenen in huis te hebben kun je de slijtage spreiden. Hierdoor hoeft u minder vaak nieuwe werkschoenen te kopen. Daarnaast kunt u ook kiezen om verschillende soorten werkschoenen te kopen. Veel mensen die buiten werken kiezen ervoor om voor de winter en de zomer aparte paren werkschoenen te kopen omdat de werksituaties in beide seizoenen natuurlijk erg verschillend zijn. Daarnaast zien we ook bij veel mensen die in vochtige ruimtes werken ook meerdere paren werkschoenen. Hierdoor hebben de schoenen de tijd om te drogen.

 

Sixton Werkschoenen vervangen

Uw versleten werkschoenen vervangen

Is het ook voor u tijd om uw werkschoenen te vervangen? Wij staan voor u klaar! In onze webshop vindt u een breed assortiment aan veiligheidsschoenen voor dames en heren. Van werklaarzen tot sneaker werkschoenen. Advies nodig over welke werkschoen het beste past bij uw situatie? Ook dan zijn we er voor u. Bel ons op 033 489 32 53 of stuur uw vraag per mail naar [email protected].

Werkschoenen
De beste en populairste werkschoenen van dit moment
Werkschoenen
Beste werkschoenen voor staand werk
Werkschoenen
Zijn werkschoenen verplicht?
Veelgestelde vragen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »