Werkschoenen

Alles over het onderhouden van werkschoenen

Het goed onderhouden van uw werkschoenen zorgt ervoor dat de schoenen langer meegaan, langer mooi blijven en langer comfortabel blijven lopen. Goed onderhoud vraagt echter wel om de juiste kennis en de juiste onderhoudsproducten.

Onderhoud werkschoenen na dagelijks gebruik

Komt u thuis na een lange dag werken? Dan kan het maar zo zijn dat uw werkschoenen (stevig) vervuild zijn geraakt. Het is verleidelijk om de werkschoenen ergens weg te zetten in een hoek en er niet meer naar om te kijken. Toch is het voor de kwaliteit van uw werkschoenen het beste om ze na een dag werken even schoon te maken. 

We adviseren om iedere dag te zorgen dat er geen vuil, zand, modder etc. meer aan de werkschoenen zit. Met een (harde) borstel of met een doek kunt u dit vuil verwijderen. 

 

Algemene tips over het dagelijkse onderhoud van werkschoenen

 • Natte werkschoenen goed laten drogen, maar nooit bij een verwarming of andere warmtebron (uitdroging).
 • Werkschoenen bewaren op een droge en geventileerde plaats.
 • Door twee paar werkschoenen aan te schaffen en deze om beurten te dragen, krijgen werkschoenen de kans om goed te luchten, te drogen, etc. Wij snappen echter dat dit (financieel) niet voor iedereen een optie is. Een alternatief is dan ook om af te wisselen met de inlegzooltjes. Sommige varianten van inlegzooltjes zijn zelfs uitwasbaar.
 • Vuil verwijderen na gebruik.

 

Het maandelijkse onderhoud van werkschoenen

Om echt lang plezier te hebben van uw werkschoenen, is het aan te raden om eens per maand / regelmatig groter onderhoud te plegen aan uw werkschoenen. Dit onderhoud bestaat uit het impregneren en behandelen van uw werkschoenen.

 

Werkschoenen impregneren

Het impregneren van werkschoenen zorgt voor een extra bescherming van de schoen en het zorgt voor de waterafstotendheid van het materiaal. Zonder twijfel is impregneren het belangrijkste hulpmiddel om uw werkschoenen bestand te maken tegen verschillende weersomstandigheden. Ons advies is dan ook om het impregneren van de werkschoenen regelmatig te doen, bij voorkeur na iedere 10 keer dat u de werkschoenen heeft gedragen. 

Hoe gaat het impregneren dan in zijn werk vraagt u zich misschien af. Daarvoor kunt u de onderstaande 4 stappen volgen:

 1. Begin met het grondig schoonmaken van de werkschoenen. Verwijder al het vuil en stof en zorg dat de schoenen volledig droog zijn voor u verder gaat met stap 2. 
 2. Impregneer de werkschoenen met een impregneer spray. Het is aan te raden om dit in de buitenlucht of in een goed geventileerde ruimte te doen. Hou hierbij een afstand tussen de spuitbus en werkschoen aan van 20 tot 30 centimeter. Vergeet bij het sprayen de naden, randen en vetersluiting niet.
 3. De regel bij impregneren is; meerdere dunne lagen beschermen vele malen beter dan een dikke laag. Spray daarom een eerste dunne, dekkende laag en herhaal deze behandeling 2 tot 3 keer.
 4. Laat de schoenen volledig drogen voor u deze weer aantrekt.

 

Werkschoenen behandelen

Ieder materiaal van werkschoenen vraagt naast het impregneren om een andere behandeling en om ander behandelmateriaal. We hebben per materiaalsoort van werkschoenen het behandelmateriaal en de behandelmethode uitgesplitst. Voor alle werkschoen behandelingen geldt:

 • Maak de schoenen altijd goed schoon voor u begint met de verdere behandeling.
 • Zorg voor goed, geschikt behandelmateriaal.
 • Vergeet voor de behandeling niet de inlegzooltjes en veters uit de werkschoen te halen. 

 

Leren werkschoenen behandelen

Behandelmateriaal: ledervet

Ledervet, ook wel ledercreme genoemd, voedt het leer, zorgt voor de waterafstotendheid en laat uw werkschoenen glimmen. 

Behandelmethode:

Het behandelen van leren werkschoenen doet u door de werkschoenen allereerst goed te reinigen. Met een insmeerborstel met ronde kop kunt u vervolgens met  een constant draaiende beweging, het ledervet aanbrengen. Laat het vet goed intrekken en poets de schoen vervolgens op met een uitpoetsborstel. Dit zorgt voor de verspreiding van het vet. Indien gewenst kunt u de werkschoenen tot slot nog oppoetsen met een zachte doek. 

 

Nubuck en suède werkschoenen behandelen

Behandelmateriaal: ledergel

Ledervet kan niet gebruikt worden voor nubuck en suède werkschoenen. Dit zou namelijk ten koste gaan van het uiterlijk van dit materiaal. Het alternatief is ledergel. Dit materiaal is voor nubuck en suède een voedend materiaal.

Behandelmethode:

Het behandelen van nubuck en suède werkschoenen doet u door de werkschoenen allereerst goed te reinigen. Impregneer de schoenen altijd voor het aanbrengen van de ledergel. 

De ledergel kunt u vervolgens deppend, in kleine hoeveelheden aanbrengen. Bijvoorbeeld met een doek. Laat de gel vervolgens goed intrekken en drogen. Zijn uw werkschoenen droog? Dan kunt u nubuck en suède werkschoenen nabehandelen met een speciale borstel. Deze borstel heeft haartjes van messing (een kopersoort), wat zorgt voor het behoud van het ruwe effect van het materiaal. 

 

Gore-tex werkschoenen behandelen

Behandelmateriaal: wax

Gore-tex werkschoenen vragen om een andere behandeling en om een ander materiaal. Deze schoenen kunnen het beste met een wax en een impregneerspray behandeld worden. 

Behandelmethode:

Begin de behandeling van uw Gore-Tex werkschoenen door de schoenen grondig schoon te maken en te laten drogen. Verzorg de schoenen vervolgens met de wax. Dit doet u door met een spons of doek het materiaal in te wrijven. Dit laat u vervolgens goed intrekken. Na het waxen kunt u de schoenen impregneren, om zo de waterafstotendheid te waarborgen. Let hierbij op de naden en randen.  

 

Onderhoudsmateriaal voor werkschoenen

In ons assortiment zijn diverse schoenpoets setjes en onderhoudsmaterialen terug te vinden voor werkschoenen. Bijvoorbeeld complete onderhoud setjes van Emma in diverse kleurvarianten.

 

Advies onderhoud werkschoenen

Mallegrom Veiligheidsschoenen is een familiebedrijf. We vinden het belangrijk om onze klanten maximale service te bieden. Daarom staan wij graag direct voor u klaar! Heeft u vragen of komt u er even niet uit? Schroom niet om ons te bellen of mailen.

Werkschoenen
De beste en populairste werkschoenen van dit moment
Werkschoenen
Beste werkschoenen voor staand werk
Werkschoenen
Zijn werkschoenen verplicht?
Veelgestelde vragen