Werkschoenen

Verschillende soorten veiligheidsneuzen

In het Mallegrom assortiment van werkschoenen vindt u alleen maar werkschoenen met een beschermende, veilige neus. Toch zult u in uw zoektocht naar nieuwe werkschoenen ongetwijfeld werkschoenen tegen komen met verschillende soorten veiligheidsneuzen. Er bestaan werkschoenen met stalen neus, werkschoenen met een aluminium neus, werkschoenen met neus van composiet en werkschoenen met kevlar neus. We geven u graag meer duidelijkheid en informatie over deze verschillende soorten veiligheidsneuzen.

Wat is een veiligheidsneus?

Laten we aftrappen met de vraag; wat is een veiligheidsneus nu eigenlijk? Een veiligheidsneus is een kap aan de voorkant van een werkschoen. Deze kap beschermt de tenen van de voet tot 200 Joules*. De veiligheidsneus speelt dus een belangrijke rol bij de veiligheid van de hele werkschoen.

Er zijn verschillende soorten veiligheidsneuzen, maar al deze veiligheidsneuzen beschermen de voorvoet tegen dezelfde impact. Wat veiligheid betreft maakt het dus niet uit van welk soort materiaal een veiligheidsneus is gemaakt. Waartegen een werkschoen uw voeten allemaal beschermt kunt u opmaken uit de normering van een werkschoen. Hier vindt u uitleg over de verschillende werkschoen normeringen.

* Uitleg 200 Joules: de bescherming tot 200 Joules houdt in dat de schoen 200 Joules kinetische energie moet kunnen opvangen. Een Joule staat gelijk aan de hoeveelheid arbeid die nodig is bij het tot een meter optillen van 98,1 gram. Die energie die zou vervolgens weer vrijkomen wanneer dit gewicht (20 kilogram) op de tenen zou vallen.

 

Stalen veiligheidsneuzen

Werkschoenen met stalen veiligheidsneuzen zijn vanuit het verleden de meest bekende variant. Vrijwel iedere fabrikant van werkschoenen gebruikte een stalen veiligheidsneus in de werkschoenen.  Staal is erg sterk, waardoor er maar weinig materiaal nodig is om de gewenste veiligheidsnormering te halen. 

Waarom dragen we niet allemaal werkschoenen met stalen veiligheidsneuzen? Staal is een relatief zwaar materiaal, wat zorgt voor relatief zware werkschoenen. 

 

Kenmerken van werkschoenen met stalen neus:

 • Stalen veiligheidsneuzen hebben een goede absorberende kracht.
 • Voor het maken van stalen veiligheidsneuzen is maar weinig materiaal nodig. Staal is namelijk een sterk materiaal. Dat zorgt dat een dunnere materiaallaag dezelfde kracht aan kan. Daarnaast is staal een gemakkelijk te vormen materiaal.
 • Staal is een zwaar materiaal, wat zorgt voor een in verhouding zware werkschoen.
 • Staal wordt al sinds 1930 gebruikt als materiaal voor de veiligheidsneus.
 • Stalen neuzen geleiden koude, warmte en elektriciteit (afhankelijk van de werkschoen normering).

 

Aluminium veiligheidsneuzen

Aluminium veiligheidsneuzen bieden, zoals we al eerder benoemden, een vergelijkbare bescherming met stalen veiligheidsneuzen. Het grote verschil tussen een veiligheidsneus van staal en van aluminium is het gewicht. Aluminium is vele malen lichter dan staal, waardoor de hele werkschoen lichter zal zijn. Dit kan worden ervaren als prettiger en comfortabeler. 

 

Kenmerken van werkschoenen met aluminium neus

 • Werkschoenen met aluminium neus bieden bescherming voor de tenen en voorvoet.
 • Aluminium veiligheidsneuzen zijn vaak wijder dan de neuzen van staal of composiet.
 • Aluminium is een licht materiaalsoort. Werkschoenen met aluminium neus zijn dan ook lichter dan bijvoorbeeld werkschoenen met een stalen veiligheidsneus.
 • Aluminium is een anti-magnetisch en ergonomisch materiaalsoort. 

 

Composiet veiligheidsneuzen

Letterlijk betekent composiet ‘samengesteld’. Een veiligheidsneus van composiet bestaat dan ook uit twee of meerdere materialen. Materialen zoals koolstof, kunststof, glasvezel en kevlar worden bij een composiet veiligheidsneus gecombineerd tot één eindproduct.

Al deze materialen zijn licht en goed isolerend omdat de verschillende vezels warmte en kou niet geleiden. De veiligheidsneuzen van composiet bieden uiteraard ook dezelfde bescherming als stalen en aluminium neuzen.  In vergelijking met staal is composiet ook een licht soort materiaal. 

Een belangrijke reden om voor een werkschoen met composiet veiligheidsneus te kiezen, is dat het materiaal metaalvrij is. Wanneer u voor uw werk bijvoorbeeld veel op vliegvelden komt of in gevangenissen, dan kunnen deze werkschoenen een uitkomst zijn. Ook voor beveiligingsmedewerkers is composiet een populaire keuze. 

 

Kenmerken van werkschoenen met composiet neus

 • Composiet is de verzamelterm voor diverse lichte materialen. Dit zorgt voor relatief lichte werkschoenen in vergelijking met staal.
 • Voor het ontwikkelen van composiet veiligheidsneuzen is in verhouding tot stalen werkneuzen een groter volume materiaal nodig om dezelfde veiligheid te kunnen bieden. Een werkschoen met composiet veiligheidsneuzen is dan vaak ook dikker en omvangrijker dan een werkschoen met stalen neuzen.
 • Een composiet veiligheidsneus is metaal-vrij. 
 • Het composiet materiaal bestaat uit verschillende vezels die koude en warmte niet geleiden. Dit zorgt, zeker in combinatie met goede sokken, voor comfort bij extreme temperaturen.
 • Composiet is een duurzaam materiaal.

 

Fiberglass veiligheidsneuzen

Werkschoenen met fiberglass veiligheidsneuzen zijn in opkomst. Fabrikanten hebben ontdekt dat fiberglass een materiaal is wat heel gemakkelijk te vormen is. Dit zorgt meer mogelijkheden bij het ontwerp van de gehele schoen. Fiberglass is daarnaast ook een duurzaam materiaalsoort, wat nog lichter is dan composiet en aluminium.

 

Kenmerken van werkschoenen met fiberglass neus

 • Fiberglass is een metaal-vrij materiaalsoort. Fiberglass veiligheidsneuzen kunnen dan ook bij uitstek dé oplossing zijn voor bijvoorbeeld beveiligers die veel in aanraking komen met detectiepoortjes. 
 • Fiberglass is zeer goed en gemakkelijk te vormen. Dit zorgt voor een aantrekkelijke, goed uitziende werkschoen. 
 • Warmte en koude worden niet geleid. Dit zorgt voor een aangename, comfortabele ervaring, zelfs bij extreme temperaturen.

 

 

Hoe kiest u de juiste veiligheidsneuzen?

Om te bepalen welke veiligheidsneuzen uw nieuwe werkschoenen moeten hebben, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren:

 

Hoe ziet uw werkdag er uit? 

De bescherming van uw tenen en voorvoet is gelijk bij alle verschillende veiligheidsneuzen. Welke veiligheidsneus voor u het meest geschikt is, is afhankelijk van de toepassing. Zo zijn er werkgebieden waar een lichtgewicht materiaal, zoals composiet en fiberglass praktischer is, bijvoorbeeld bij een beroep waarbij u veel loopt en beweegt. Er zijn ook werkvelden waar een stalen neus uitkomst kan bieden. In een omgeving waar het risico op vallende voorwerpen groot is, is staal bijvoorbeeld aan te raden. Staal verwerkt deze impact namelijk op de meest optimale manier.

Komt u veel in aanraking met detectiepoortjes en beveiligde omgevingen? Kies dan voor werkschoenen met veiligheidsneuzen van composiet of fiberglass. 

 

Heeft u voorkeur voor een lichte of een zwaardere werkschoen?

Over het algemeen zijn werkschoenen met stalen veiligheidsneuzen zwaarder dan werkschoenen met veiligheidsneuzen van aluminium, composiet of fiberglass. Hier zijn uitzonderingen op. Zo zijn stevige bouwschoenen vaak per definitie zwaarder dan werkschoenen in sneaker model, ongeacht het materiaal van de veiligheidsneus.

Ook de kwaliteit willen we bij deze toch even benoemen. Kwalitatief materiaal neemt in sommige gevallen ook gewicht met zich mee. Hierdoor kan het zo zijn dat een zwaardere werkschoen van een betere kwaliteit is dan een lichtere werkschoen. Bent u op zoek naar een kwalitatief goede werkschoen? Kijk dan niet alleen naar het gewicht van een schoen maar vergelijk de verschillende eigenschappen. Weten waar u op moet letten? Lees dit artikel dan eens over het kiezen van de juiste werkschoen.

Een lichte werkschoen zorgt er voor dat voeten, benen en gewrichten na een werkdag minder vermoeid zijn. Dit kan een belangrijke factor zijn bij de aanschaf van nieuwe werkschoenen.

 

Zijn er richtlijnen of voorschriften vanuit de werkgever?

Bij veel werkgevers en bij veel beroepen zijn er voorschriften over de eisen voor werkschoenen. Goed om te informeren of dit bij uw werk het geval is voor u werkschoenen aanschaft.

 

Is de vormgeving van de werkschoen voor u belangrijk?

Bent u op zoek naar een aantrekkelijke werkschoen? Of bent u op zoek naar een robuuste, stevige ‘standaard’ werkschoen? Werkschoenen met fiberglass veiligheidsneus kunnen door de vormbaarheid van het materiaal aantrekkelijk worden vormgegeven. Werkschoenen met stalen neus zijn vaak traditioneler. 

 

Advies over verschillende veiligheidsneuzen

Mallegrom Veiligheidsschoenen vindt het belangrijk om onze klanten maximale service te bieden. Daarom staan wij graag direct voor u klaar! Heeft u vragen of komt u er even niet uit? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Of bekijk ons aanbod heren en dames werkschoenen en bestel eenvoudig online!

 

Werkschoenen
De beste en populairste werkschoenen van dit moment
Werkschoenen
Beste werkschoenen voor staand werk
Werkschoenen
Zijn werkschoenen verplicht?
Veelgestelde vragen