Werkschoenen

De juiste werkschoen kiezen

Werkschoenen draagt u vaak hele dagen, hele weken zelfs. Het is belangrijk om goede werkschoenen te dragen die passen bij uw werk en bij uw lichaam. Onze ervaringen uit het verleden, en onze kennis op het gebied van werkschoenen zorgen dat we u hierover praktisch en correct kunnen adviseren. In deze blog vindt u het antwoord op de vraag: hoe kies ik de juiste werkschoen? 

De normering van de werkschoen

Wanneer u begint aan de (online) zoektocht naar de juiste werkschoen, wordt u waarschijnlijk eerst geconfronteerd met de verschillende werkschoen normeringen. Lees hier alles over de verschillende normeringen voor werkschoenen

De werkschoen normering bepalen als werkgever

Bent u werkgever? Veel werkgevers geven aan bij werknemers dat de S3 normering nodig is, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd het geval. Wanneer de werknemers werken onder droge omstandigheden is de S1P normering voor werkschoenen ook voldoende. Dit geeft uw medewerkers veel meer keuzemogelijkheden voor werkschoenen!

De werkschoen normering bepalen als werknemer

Heeft u werkschoenen nodig voor uzelf? Bedenk dan goed welke werkzaamheden u dagelijks uitvoert en aan welke eisen de werkschoenen moeten voldoen. Gebruik dit artikel als hulpmiddel voor het bepalen van de vereiste norm.

 

Het model werkschoen

Wanneer u weet welke normering u nodig heeft, kunt u vervolgens kiezen voor een model werkschoen. In het kort onderscheiden we drie verschillende modellen werkschoen: de lage werkschoen, de hoge werkschoen en de werklaarzen.

De voor- en nadelen van lage werkschoenen

Voor tal van beroepen zijn lage werkschoenen geschikt! In de logistieke en automotive branche wordt vaak gekozen voor lage werkschoenen. Ook bij binnenberoepen en bij beroepen waarbij enkelbescherming van minder belang is, zien we dit model vaak terug.

Lage werkschoenen hebben een aantal waardevolle voordelen ten opzichte van andere modellen werkschoen:

  • Lage werkschoenen geven de drager vrijheid rondom de enkels. Voeten en enkels kunnen flexibeler en vrijer bewegen. Handig voor als u bij uw werkzaamheden veel moet hurken en / of knielen.
  • Lage werkschoenen zijn vaak lichter dan hoge werkschoenen of laarzen.
  • Lage werkschoenen zijn vaak luchtiger, zeker op warme dagen.

Lage werkschoenen hebben ook een aantal nadelige eigenschappen ten opzichte van hoge werkschoenen en werklaarzen:

  • Wanneer de schoenen buiten worden gedragen, is het risico op steentjes, water en zand wat via de bovenkant de schoen binnenkomt groter bij lage werkschoenen.
  • De enkels zijn minder goed beschermd dan bij een hoge werkschoen of werklaars.

 

De voor- en nadelen van hoge werkschoenen

Hoge werkschoenen worden veel gedragen in de bouwen op ongelijke werkvloeren.

De voordelen van hoge werkschoenen:

  • De enkels en hielen worden goed beschermd met hoge werkschoenen.
  • Door de hoge werkschoen is het risico van een enkel verzwikken of door een enkel gaan vele malen minder groot. Dat komt door de ondersteuning aan de beide zijkanten van de voet. Hierbij is het wel belangrijk dat de schoenen goed worden gesloten en de veters worden gestrikt.
  • De hoge werkschoen voorkomt zand, steentjes en water in de werkschoen. Voor bepaalde werkomgevingen is dit een erg fijne bijkomstigheid!

De nadelen van hoge werkschoenen:

  • Veel hoge werkschoenen zijn wat zwaarder dan lage werkschoenen.
  • Hoge werkschoenen zijn minder flexibel dan de lage werkschoen.
  • Hoge werkschoenen kunnen als warm ervaren worden in warme omstandigheden.

 

 

De voor- en nadelen van werklaarzen

Werklaarzen worden veel gedragen in natte en vochtige omgevingen en bij het werken met chemicaliën. De voordelen van werklaarzen ten opzichte van de lage en hoge werkschoenen zijn de volgende:

  • Werklaarzen zijn vaak gevoerd met warm en zacht bont. Bij veel mensen zijn werklaarzen dan ook populair op koude winterdagen of bij koude werkomgevingen.
  • Werklaarzen zijn gemakkelijk aan- en uit te trekken, doordat er geen veters gestrikt hoeven te worden
  • Waterafstotende werklaarzen bieden optimale bescherming tegen water.

De nadelen van werklaarzen:

  • Werklaarzen zijn niet in alle verschillende normeringen voor werkschoeisel beschikbaar. Dit zorgt voor beperkte keuzemogelijkheden.
  • Werklaarzen zijn minder flexibel dan lage werkschoenen.

 

Het materiaal van de werkschoen

Bij de aanschaf van werkschoenen raden we u aan om op drie verschillende schoenonderdelen te letten. Bij ieder van deze onderdelen geldt dat uw wensen-/eisenlijstje voorop staat, samen met de goede kwaliteit van de onderdelen.

  • De zool van de werkschoen. De zool van een werkschoen kan gemaakt worden van rubber of polyurethaan. Polyurethaan is vaak lichter dan rubber. Er bestaan ook zolen van thermoplastisch polyurethaan, dit materiaal is vaak extra elastisch.
  • Het binnenmateriaal van de werkschoen. In een werkschoen bevindt zich een voering. Deze voering kan gemaakt zijn van leer, wol, nylon of PVC. Voor het draagcomfort van de schoen, raden we u aan om altijd te kiezen voor een werkschoen met een binnenvoering van ademend en vochtabsorberend materiaal.
  • Het buitenmateriaal van de werkschoen. Dit onderdeel van de werkschoen heeft in veel werkomstandigheden veel te verduren. Het materiaal moet dan ook sterk zijn, maar ook ademend. Materialen die én sterk én ademend zijn: pvc, polyurethaan, leer en nylon.

De laatste jaren wordt als werkschoen materiaal steeds vaker gebruik gemaakt van technische materialen en microfiber. We zien ook dat steeds meer werkschoenen vegan zijn, en dus gemaakt worden zonder dierlijke materialen.

Ieder materiaalsoort voor werkschoenen heeft andere kenmerken en eigenschappen. Welke materiaalsoort voor uw werkschoenen aan te raden is, is afhankelijk van uw baan, uw werkzaamheden en uw persoonlijke wensen. Het Mallegrom Veiligheidsschoenen team staat uiteraard altijd voor u klaar om hierover te adviseren.

 

Veelvoorkomende vragen

Er zijn een aantal vragen die wij vaak terug horen komen vanuit de markt. Graag geven we u het antwoord op deze vragen. 

 

Een zware werkschoen of een lichte werkschoen?

Wat is nu beter? Een zware werkschoen? Of juist een lichte? In eerste instantie kiezen veel mensen vaak voor een werkschoen die zo licht mogelijk is. Want, lichte schoenen zorgen dat de voeten minder vermoeid zijn, dat er minder blaren ontstaan en dat er minder last wordt ervaren van rugklachten. Lichte werkschoenen kunnen inderdaad deze voordelen hebben ten opzichte van een zwaardere werkschoen.

Echter, een kwalitatief goede zware werkschoen is vaak ook zo ontwikkeld dat rugklachten worden voorkomen en dat het draagcomfort zo hoog mogelijk is. De ervaring leert dat de goede kwaliteit van een schoen belangrijker is bij het voorkomen van klachten dan het gewicht van een schoen. Een goed voetbed neemt vaak ook wat gewicht met zich mee.

 

Een werkschoen met hak of een vlakke zool?

Er zijn werkschoenen met een hak verkrijgbaar, maar ook met vlakke zool. We vertellen u precies wat in welke situatie het prettigst en veiligst werkt. 

Een werkschoen met vlakke zool

Een werkschoen met een vlakke zool heeft vaak ook een vlak (of vlakker) voetbed. Het kan zijn dat u gevoelig bent voor het dragen van werkschoenen met dit type zool, en dat u hiermee knie- en onderrugklachten oploopt.

Binnen de logistiek worden werkschoenen met vlakke zolen vaak gedragen. Het anti-slip effect van een werkschoen met vlakke zool is groter, waardoor de kans op glijden kleiner is.

Een werkschoen met hak

Loopt u tijdens uw werkzaamheden vaak op een trap of ladder? Dan kan een werkschoen met een hak een veilige keuze zijn. Een hak blijft achter een sport of trede van een ladder steken en vergroot hiermee de veiligheid. Daarbij komt dat een werkschoen met hak een natuurlijke anatomische vorm heeft en daarmee ook een actieve houding bevorderd.

 

Welke maat werkschoen heb ik nodig?

Voor het aanschaffen van werkschoenen kunt u dezelfde maat aanhouden als van uw reguliere schoenen. Hierbij hebben wij voor u de volgende tips:

  • Pas de werkschoenen goed! Wanneer u uw voet naar voren schuift in de schoen zonder de veters vast te maken, moet er een krappe vinger achter de hiel passen.
  • Lees de productomschrijvingen online; het kan zijn dat er bij bepaalde modellen informatie staat over hoe de schoen valt, met daarbij horend maatadvies.
  • Twijfelt u tussen twee maten? Dan raden wij u aan om voor de grootste van deze twee maten te kiezen. Te kleine werkschoenen kunnen erg pijnlijk zijn.

 

Tips bij de aanschaf van werkschoenen

We sluiten dit artikel af met nog een aantal tips die u kunnen helpen bij het kiezen van de juiste werkschoenen:

  • Maak alleen gebruik van zooltjes van hetzelfde merk. Daarbij is het goed om te melden dat een zooltje op zichzelf geen oplossing is voor een echt probleem. Het kan zo zijn dat u in de basis een andere schoen nodig heeft. Bekijk hier onze collectie inlegzooltjes.
  • Het voetbed van de werkschoen is in zijn geheel bedoeld om uw voet te ondersteunen. Het is dan ook belangrijk dat uw voet goed in het voetbed ligt, met de tenen en de hak op de goede plaats.
  • Draag sokken, maar kies niet voor te dikke sokken. Een goede sok kan écht het verschil maken, want de sok is de beschermlaag tussen uw voet en uw werkschoen. Een goede werksok is slijtvast, comfortabel en vormvast. Daarnaast voert een goede sok vocht af en beschermt deze uw voeten tegen kou en warmte. Bekijk hier onze collectie werksokken.
  • We adviseren u om een bewuste keuze te maken in prijs en kwaliteit. Een kwalitatief goede werkschoen komt met een prijs, maar heeft ook een langere levensduur en een hoger draagcomfort. Werkschoenen met een lagere prijs zijn net zo veilig, maar het comfort wat u ervaart zal minder hoog zijn en de levensduur minder lang.

Heeft u nog verdere hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Werkschoenen
Top 5 roze werkschoenen
Werkschoenen
Top 5 witte werkschoenen
Werkschoenen
Top 5 bruine werkschoenen
Veelgestelde vragen