Werkschoenen

Zijn werkschoenen verplicht?

Werkschoenen zijn bedoeld om de veiligheid van werknemers op de werkvloer te vergroten. Werkschoenen zijn er niet voor niks. Maar zijn werkschoenen in Nederland verplicht om te dragen? Of voldoen een paar stevige stappers zonder veiligheidsnormen ook? In dit artikel geven we antwoord op de vragen of werkschoenen verplicht zijn, waarom dat zo is en voor welke sector dit geldt.

Veel mensen denken bij werkschoenen aan robuuste, tikkeltje lompe veiligheidsschoenen met een stalen neus. Toch bestaan er tegenwoordig veel verschillende typen veiligheidsschoenen. Van lichtgewichtschoenen tot sneaker-achtige werkschoenen. De ontwikkelaars van werkschoenen doen er alles aan om werkschoenen comfortabel te laten aanvoelen.

Bij werkschoenen draait het niet alleen om het comfort. De bescherming van een werkschoen staat uiteraard buiten kijf. Zo bestaan er werkschoenen die eraan bijdragen dat een werknemer niet uitglijdt, of dat zijn of haar voeten worden beschermd tegen (chemische) vloeistoffen of hitte. Als veiligheid bovenaan staat, denken veel mensen dat werkschoenen altijd verplicht zijn. En dat is binnen één vakgebied een feit, maar binnen andere beroepsgroepen bepaalt de werkgever of werknemers werkschoenen moeten dragen.

 

In welke branches is het dragen van werkschoenen verplicht?

Werkgevers zijn in Nederlands verantwoordelijk om de veiligheid van medewerkers te waarborgen. In sommige vakgebieden is het risico op letsel groter dan in andere branches. Iemand met een kantoorbaan, loopt over het algemeen minder risico om zijn of haar voeten te beschadigen dan iemand die werkt in de bouw.

Daarom heeft de overheid wel bepaalde eisen gesteld aan het dragen van werkschoenen in de bouw. Vanwege het grote risico is het verplicht om in de bouw veiligheidsschoenen, met een bepaalde veiligheidsnorm, te dragen. Deze verplichting is wettelijk vastgelegd. Niet vreemd, omdat er in de bouw wordt gewerkt met zware materialen en machines. Daarom is het niet alleen verplicht om werkschoenen te dragen, maar moeten deze werkschoenen ook nog eens zijn voorzien van een zogenoemde veiligheidsnorm.

Gek genoeg is de bouw in Nederland de enige sector waarin beschermende werkschoenen verplicht zijn gesteld. In veel meer andere sectoren wordt gewerkt met machines en zware materialen. Toch is op heden de bouw de enige sector waarin volgens de wet is vastgesteld dat het dragen van veiligheidsschoenen verplicht is.
Bekijk hier ons aanbod aan werkschoenen voor de bouwsector.

 

Waarom stelt mijn werkgever werkschoenen verplicht?

In Nederland ben je dus verplicht om werkschoenen te dragen in de bouw. Toch worden ook in andere beroepen werkschoenen gedragen en is het dragen binnen verschillende bedrijven verplicht. Hoe zit dit dan precies, als alleen in de bouw werkschoenen verplicht zijn? Daar is een redelijk eenvoudige verklaring voor. Een werkgever kan namelijk een werknemer verplichten om werkschoenen te dragen. Wanneer een werkgever het noodzakelijk vindt dat een werknemer werkschoenen draagt, kan de werkgever dit verplichten.

In veel sectoren vinden werkgevers het belangrijk dat werknemers goed beschermd zijn. We zien dit onder andere terug in de horeca, bij automonteurs, hoveniers en bij werknemers die werken aan elektrische installaties, machines of apparatuur, de logistiek en fabrieken. Voor al deze branches bestaan er werkschoenen met eigenschappen die specifiek op de omgeving en op het werk zijn afgestemd. Stelt jouw werkgever het niet verlicht om werkschoenen te dragen, maar zie jijzelf wel degelijk risico’s? Overweeg dan om goede werkschoenen aan te schaffen. Daarmee verklein je de kans op letsel aan je voeten en voorkom je daarnaast lichamelijke klachten.

 

Niet verplicht, maar wel zeer verstandig

In Nederland is het dus niet verplicht om werkschoenen te dragen, tenzij je in de bouw werkt. Toch is het binnen veel bedrijven de regel om je voeten te beschermen met goede werkschoenen. Er zijn bedrijven die werkschoenen aanschaffen voor alle personeelsleden. Dat gebeurt bijvoorbeeld veel in bouwmarkten en in de logistiek.

Ook al zijn werkschoenen in jouw situatie niet verplicht en vergoedt jouw werkgever geen werkschoenen, is het toch raadzaam om ze wel aan te schaffen. Een ongeluk ligt namelijk altijd op de loer en het dragen van niet goed passende schoenen kan bijdragen aan vervelende lichamelijke klachten en blessures. Goede werkschoenen zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen. Een investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt.

Twijfel je of er een werkschoen is die geschikt is voor jouw specifieke beroep? Bekijk dan ons praktisch overzicht over normen voor werkschoenen. Zo weet je welke normering jou de juiste bescherming biedt.

Neem gerust contact met ons op. We vertellen graag meer over het belang van goede werkschoenen en helpen je bij het vinden van de juiste werkschoenen die aansluiten op de omstandigheden waarin je werkt.

 

Werkschoenen
De beste en populairste werkschoenen van dit moment
Werkschoenen
Beste werkschoenen voor staand werk
Werkschoenen
Zijn werkschoenen verplicht?
Veelgestelde vragen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »