Werkschoenen

De normeringen van werkschoenen

Werkschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende normeringen. Iedere werkschoen normering heeft zijn eigen betekenis en geeft daarmee aan welke bescherming de werkschoen biedt. In dit artikel vind je een overzicht van de meest voorkomende normeringen en hun betekenis.

We kennen allemaal de werkschoenen met verharde neus en tussenzool voor bescherming. Werkschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende normeringen. Iedere norm heeft zijn eigen betekenis en iedere norm geeft aan op welke wijze de schoen (aanvullend) is beveiligd. We vertellen je graag wat de meest voorkomende normeringen zijn en wat deze normeringen inhouden.

Iedere werkschoen in ons assortiment is in bezit van het CE-keurmerk. Dit keurmerk houdt in dat de werkschoen aan de Europese eisen en regelgeving voldoet. Er zijn twee verschillende ISO normen te onderscheiden in ons aanbod. 

  1. De EN ISO 20345 norm: dit is dé norm voor werkschoenen, met verplichte teenbescherming.
  2. De EN ISO 20347 norm: dit is de norm voor professionele schoenen, zonder verplichte teenbescherming.

 

EN ISO 20345

Al onze veiligheidsschoenen zijn voorzien van de EN ISO 20345 norm. Alle veiligheidsschoenen binnen deze norm zijn verplicht uitgerust met teenbescherming. U herkent de veiligheidsschoenen met deze ISO norm aan de S. Dit is dé Europese norm, waarbinnen weer verschillende niveaus van bescherming vallen. Uitleg over de verschillende niveaus binnen deze normering vindt u in dit artikel.

Safety Base (SB) normering

De SB-normering geeft aan dat een werkschoen voldoet aan de minimale eisen van de bovengenoemde EN 345 normering. De SB-normering is dan ook voor alle overige S-normeringen de basis. Voor deze basis werkschoenen norm gelden de volgende eisen:

  • De werkschoenen hebben een veiligheidsneus die bestand is tegen een minimale impact van 200 joule.
  • De werkschoenen hebben een minimale indeuk resistentie van 15.000 Newton.

Nu vraagt u zich misschien af; wat is nu 200 joule? Een joule is de hoeveelheid arbeid die nodig is om iets van 98,1 gram een meter op te tillen. Dat klinkt nog wat ingewikkeld, maar dat komt er op neer dat 200 joule overeenkomt met 20 kilo aan gewicht wat de neus van een werkschoen moet kunnen weerstaan. 

Hier bekijkt u ons assortiment van SB werkschoenen.

 

S1-normering

Werkschoenen met de S1-normering nemen de eisen van de SB-normering over. Deze werkschoenen moeten dus bestand zijn tegen 200 joule en een indeuk resistentie hebben van minimaal 15.000 Newton. Maar, de S1-normering van werkschoenen gaat verder dan dat. S1 werkschoenen moeten altijd voldoen aan de volgende eisen:

  • De werkschoenen moeten antistatisch zijn.
  • De werkschoenen moeten voorzien zijn van een gesloten hiel én een schokabsorberende hak.

De S1-normering werkschoenen worden vaak gedragen bij droge werkomstandigheden.

Mallegrom Veiligheidsschoenen heeft een ruim aanbod aan S1 werkschoenen. Dit aanbod vindt u hier.

 

S1P-normering

De S1P werkschoenen zijn vergelijkbaar met S1 werkschoenen. Het verschil zit in hem in de zool, werkschoenen met S1P-normering zijn voorzien van een antiperforatiezool. Deze zool biedt bescherming tegen het perforeren van scherpe materialen. Uw voeten zijn hierbij beschermd tegen spijkers, glas, splinters, etc. die de zool zouden kunnen binnendringen. Een antiperforatiezool kan uit verschillende materialen bestaan. 

Bekijk hier het volledige Mallegrom aanbod van S1P werkschoenen.

 

S2-normering

Alle eerder genoemde veiligheidseisen die genoemd zijn bij de SB-normering en de S1-normering gelden ook voor werkschoenen met de S2-normering. Het grote verschil tussen werkschoenen met de S1-normering en de S2-normering is het gebruik van waterafstotend bovenmateriaal. Werkschoenen met de S2-normering hebben altijd een water- en vuilafstotende schacht tot 60 minuten. Dit maakt dat deze werkschoenen vaak gedragen worden bij natte werkomstandigheden.

Wat nog belangrijk is om u te realiseren is dat S2 werkschoenen water- en vuilafstotend zijn en niet geheel waterdicht

Bent u op zoek naar werkschoenen met S2-normering? Bekijk ons aanbod!

 

S3-normering

De meest voorkomende en meest gedragen werkschoen is een werkschoen met S3-normering. Dat komt omdat deze S3-normering de meest uitgebreide eisen stelt aan een werkschoen. 

S3 werkschoenen moeten voldoen aan alle eisen van de S2-normering. Daarbij zijn de S3 werkschoenen standaard uitgerust met een antiperforatiezool (net als de S1P werkschoenen). 

S3 werkschoenen zijn geschikt om te dragen bij veel verschillende werkomstandigheden. U hoeft zich geen zorgen te maken over de bescherming van uw voeten. Hier bekijkt u ons volledige S3-normering werkschoenen assortiment.

 

S4-normering

De S4-normering is de laatst Safety normering die we in dit artikel toelichten. Deze normering geldt alleen voor rubberen en kunststof werklaarzen. 

S4 werklaarzen hebben als basis de S1-normering en zijn dus bestand tegen 200 joule, hebben een indeuk resistentie van minimaal 15.000 Newton, zijn antistatisch en zijn voorzien van een gesloten hiel en een schokabsorberende hak. De werklaarzen met S4-normering bestaan volledig uit rubber of uit polymeren. Dit zorgt dat de S4-normering laarzen volledig waterdicht zijn en gemakkelijk schoon te maken.

Door de verschillende eigenschappen worden S4 werklaarzen vaak gedragen in de foodindustrie. Hier bekijkt u ons S4-normering assortiment.

 

EN ISO 20347

Nu we de werkschoenen met verplichte teenbescherming hebben uitgelegd, besteden we graag ook nog wat aandacht aan de professionele schoenen zonder verplichte teenbescherming. U herkent deze schoenen aan de O. De O staat voor Occupational (beroeps). Ook binnen deze norm zijn verschillende niveaus van bescherming te onderscheiden.

OB-normering

Een schoen met OB-normering heeft niet te maken met eisen rondom veiligheid. Deze schoenen kunnen worden gedragen in een werkomgeving waarbij u niet te maken heeft met risico’s.

 

O1-normering

Een schoen met O1-normering kenmerkt zich door een aantal gestelde eisen:

  • De schoen moet een gesloten hiel hebben.
  • De schoen moet uitgerust zijn met een oliebestendige zool.
  • De hak van de schoen moet schokabsorberend zijn.
  • De schoen moet antistatische eigenschappen bezitten. 

Voor droge werkomgevingen, waar geen risico bestaat op penetratie van de zool, zijn de O1 schoenen geschikt om te dragen. Een bijkomend voordeel van deze O1 schoenen is dat vonken als gevolg van  elektrostatische lading voorkomen kunnen worden.

Het Mallegrom Veiligheidsschoenen O1 schoenen assortiment vindt u hier

 

O2-normering

Bij schoenen met een O2-normering gelden dezelfde eisen als bij schoenen met de O1-normering. Een schoen met een O2-normering heeft één aanvullende eigenschap: de waterafstotende werking. Door deze waterafstotende werking is een O2 schoen geschikt om te dragen in een vochtige werkomgeving. 

Let op: de O2 schoenen zijn wel waterafstotend, maar niet waterdicht.  

Ons aanbod van schoenen met O2-normering vindt u hier

 

O3-normering

Schoenen met de O3-normering gaan weer een stap verder dan schoenen met de O2-normering. Naast de oliebestendige zool, schokabsorberende hak, antistatische eigenschappen en waterafstotende werking, is een O3 schoen uitgerust met een penetratie bestendige tussenzool en loopzool met profiel.

Deze eigenschappen zorgen dat de O3 schoen uw voeten beschermt tegen scherpe voorwerpen die op de grond kunnen liggen. 

Bent u op zoek naar een professionele schoen met O3-normering? Bekijk ons assortiment.

 

Aanvullende normeringen

Wanneer u al vaker werkschoenen heeft aangeschaft, bent u naast de hierboven genoemde normeringen, ongetwijfeld al aanvullende afkortingen en normeringen tegengekomen. De meest voorkomende leggen we u uit.

 

ESD-normering

Werkschoenen met ESD-normering zijn in staat om elektrostatische lading te ontladen. ESD staat namelijk voor ‘electro static discharge’. 

Door te bewegen bouw je de hele dag door statische elektriciteit op. Een werkschoen met ESD-normering voert deze statische elektriciteit weer af, waardoor de lading tussen de vloer en de persoon gelijk blijft. Dit is belangrijk voor personen die werken met kwetsbare objecten en apparatuur die beschadigd kan raken bij schokken en vonken.

Het verschil tussen een antistatische schoen en een schoen met ESD-normering is dat een antistatische schoen enkel in staat is om de elektriciteit weg te laten vloeien. ESD werkschoenen beschikken over een elektrische weerstand tussen de 0,1 en 100 MegaOhm. Elektrostatische ladingen worden via de zool gecontroleerd én weggeleid. Dit zorgt ervoor dat schade aan elektronische componenten door ontlading wordt voorkomen. 

In het Mallegrom assortiment vindt u een ruim aanbod aan werkschoenen met de ESD-normering. 

 

P-normering

Wanneer een werkschoen voldoet aan de P-normering dan is de werkschoen voorzien van een anti penetratie zool. Ook wel een antiperforatiezool genoemd. Deze zool kan uit verschillende materialen bestaan. In alle gevallen beschermen deze werkschoenen uw voeten tegen scherpe voorwerpen die dankzij de beschermende zool uw schoen niet binnen kunnen dringen. 

Hier vindt u het beschikbare Mallegrom Veiligheidsschoenen assortiment met P-normering.

 

HRO-normering

Een werkschoen met de HRO-normering heeft een hittebestendige zool. HRO staat voor Heat Resistant Outsole. Deze hittebestendige zool is tot wel 300 °C contactwarmte bestand voor een periode van ± 1-2 minuten. 

 

CI-normering

Wanneer een werkschoen de CI-normering met zich meedraagt, dan is de schoen te dragen bij lage tot zeer lage temperaturen. CI staat voor koude isolatie.

 

HI-normering

Een HI-normering is het tegenovergestelde van de CI-normering. De HI-normering staat voor warmte-isolatie, wat inhoudt dat werkschoenen met deze normering te dragen zijn bij hoge tot zelfs zeer hoge temperaturen. 

 

  Teen- bescherming  Slip bestendig  Gesloten hiel  Anti-statisch Olie-bestendig Energie absorberend Waterafstotende schacht Antiperforatie-zool
 SB 
 S1 
 S1P 
 S2 
 S3 
 S4
 OB
 O1
 O2
 O3Tips voor werkschoenen en werklaarzen voor hoveniers   
De beste timmerman werkschoenen: zo vind je ze
Lasschoenen; welke werkschoenen zijn geschikt voor lassers?