Werkschoenen

Staal vs. composiet en aluminium neus, welke kies ik?

Neusbescherming is een belangrijk onderdeel van een werkschoen. Er zijn dan ook veel verschillende soorten veiligheidsneuzen die een werkschoen kan hebben. De populairste materialen zijn staal, composiet en aluminium. In dit artikel leest u meer over deze verschillende soorten veiligheidsneuzen.

Wat is neusbescherming en waarom heb ik het nodig?

Neusbescherming beschermt de voorkant van uw voet tegen impact en scherpe obstakels. Het is dus een belangrijk onderdeel van uw werkschoenen. Tijdens het werk zijn er veel momenten waar uw voeten gevaar lopen. Voor uw tenen zijn vallende objecten en scherpe, uitstekende objecten een gevaar. Door de neusbescherming van uw werkschoenen blijven uw tenen veilig en wordt de kans op letsel aanzienlijk verminderd.

 

Verschillende soorten veiligheidsneuzen (staal, composiet, aluminium) - Mallegrom

Stalen neuzen vs. composiet en aluminium

Hoewel er veel verschillende werkneuzen zijn, bieden ze allemaal dezelfde impactbescherming. Alle veiligheidsneuzen zijn gecertificeerd om een impact van 200 Joules te kunnen weerstaan. Dat betekent dat er een impact met een druk van 20 kilo kan worden weerstaan. Dit geeft echter niet aan dat uw voeten beschermd zijn tegen vallende objecten van 20 kilo. De vorm en grootte van het object en de impactsnelheid spelen daarin ook een belangrijke rol. Naast impactbescherming worden veiligheidsschoenen ook getest op compressiebescherming. Compressiebescherming beschermt uw voet tegen zware objecten die op de neus van de schoen rusten. Tijdens een impact spelen ook de snelheid en de vorm van het vallende object een rol. Bij compressiebescherming gaat het puur om het gewicht. Tijdens een compressietest moeten werkschoenen 15KN weerstaan. Dit staat gelijk aan 1,5 ton wat op het teengebied van de werkschoen rust.

De impactbescherming en compressiebescherming is dus gelijk voor alle neusbescherming, waarom zijn er dan nog verschillende soorten neusbescherming? Naast impactbescherming en compressiebescherming zijn er nog vele andere eigenschappen die neusbescherming kunnen hebben. In bepaalde werksituaties kunnen deze eigenschappen goed van pas komen. We zetten daarom de eigenschappen van de 3 populairste neusbescherming: staal, composiet en aluminium op een rijtje.

 

Puma werkschoen met stalen neus - Mallegrom

Stalen neusbescherming

Stalen neusbescherming is misschien wel de meest bekende vorm van neusbescherming. Dit komt omdat stalen neusbescherming al het langst wordt toegepast in werkschoenen. Staal is erg sterk. Dit maakt dat, hoewel stalen neusbescherming dezelfde impact bescherming biedt als andere neusbescherming, stalen neusbescherming in verhouding dunner is. Dit maakt dat werkschoenen met een stalen neus eleganter kunnen worden gevormd. In veel nette werkschoenen ziet u daarom een stalen neus.

Het nadeel van stalen neuzen is dat ze relatief zwaar zijn. Hierdoor zijn werkschoenen met stalen neuzen minder comfortabel dan werkschoenen met een lichtgewicht neus. Verder zijn werkschoenen met stalen neuzen minder geschikt voor werk met en rondom metaaldetectors.

 

Kenmerken stalen neuzen:

 • Voordelig
 • Relatief dun en dus elegant
 • Zwaar en minder comfortabel
 • Wordt gedetecteerd door metaaldetectors
 • Geleid kou, warmte en elektriciteit

 

Composiet neusbescherming - Mallegrom

Composiet neusbescherming

Composiet is geen gedefinieerd materiaal. Composiet is een samenstelling van twee of meerdere materialen die samen een sterk materiaal vormen. Materialen die gebruikt worden voor composiet zijn bijvoorbeeld koolstof, kunststof, glasvezel en kevlar.

Doordat er geen metaal wordt gebruikt in composiet zijn deze neuzen metaalvrij. Dit betekent ook dat de neuzen geen hitte, kou en elektriciteit geleiden. Dit geeft composieten neuzen goede isolerende eigenschappen.

Composiet is erg licht in gewicht, maar minder sterk dan staal. Daardoor zijn composiet neuzen dikker dan stalen neuzen, om dezelfde bescherming te bieden. Dit maakt dat werkschoenen met composiet neuzen minder elegant dan stalen neuzen zijn. Wel is composiet veerkrachtiger dan staal en zal het minder snel deuken dan staal. Het lichte gewicht van composiet neuzen zorgen voor een lichtgewicht werkschoen die erg comfortabel is.

 

Kenmerken composiet neuzen:

 • Licht in gewicht
 • Metaalvrij
 • Geleid niet en is dus goed isolerend
 • Duurzaam
 • Dikker dan stalen neuzen, dus minder elegant

 

Aluminium neusbescherming - Mallegrom

Aluminium neusbescherming

Aluminium is lichter dan staal, waardoor aluminium neuzen lichter en comfortabeler zijn dan stalen neuzen. Aluminium is wel sterker dan composiet, waardoor een aluminium neus dunner is dan een composiet neus. Dit maakt dat werkschoenen met een aluminium neus eleganter zijn dan werkschoenen met een composiet neus.

Aluminium neuzen geleiden kou, warmte en elektriciteit, net als staal. Ze hebben dus niet de goede isolerende eigenschappen van composiet. Ook worden ze gedetecteerd door metaaldetectors.

 

Kenmerken aluminium neuzen:

 • Licht in gewicht en dus comfortabel
 • Dunner dan composiet en dus eleganter
 • Antimagnetisch
 • Wordt nog wel gedetecteerd door metaaldetectors
 • Geleid kou, warmte en elektriciteit

 

Fiberglass neusbescherming - Mallegrom

Nieuwe trend in neusbescherming: Fiberglass neusbescherming

Een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van veiligheidsschoenen is de fiberglass neusbescherming. Fiberglass, ook wel bekend als glasvezel, is een lichtgewicht materiaal wat goed te vormen is. Door het lichte gewicht zijn werkschoenen met een fiberglass neus erg comfortabel. Doordat het materiaal goed te vormen is, kan de schoen mooi vormgegeven worden. Fiberglass is een duurzaam en goed verend materiaal, maar is ook prijziger dan andere materialen voor veiligheidsneuzen.

 

Kenmerken fiberglass neuzen:

 • Neusbescherming met het lichtste gewicht
 • Metaalvrij
 • Goed te vormen, wat zorgt voor mooiere schoenen
 • Geleid niet en is dus goed isolerend
 • Dikker dan staal, dus minder elegant
 • Prijziger dan metalen veiligheidsneuzen

 

Welke neusbescherming past bij mij?

Welke neusbescherming bij u past is dus afhankelijk van uw werksituatie. We bevelen dan ook aan om naar werkschoenen te zoeken met eigenschappen die het beste passen bij uw werk. Naast neusbescherming zijn er namelijk nog vele andere factoren die de eigenschappen van een werkschoen bepalen.

Het kiezen van de juiste werkschoen kan een beetje overweldigend zijn, maar wij staan voor u klaar! Op onze website vindt u bij elk product waardevolle informatie en ook onze blog staat vol met informatieve artikelen. Graag adviseren we u over welke neusbescherming het beste past bij uw werksituatie. Bel ons op 033 489 32 53 of stuur uw vraag per mail naar [email protected]. Of bekijk ons aanbod heren en dames werkschoenen online.

Werkschoenen
De beste en populairste werkschoenen van dit moment
Werkschoenen
Beste werkschoenen voor staand werk
Werkschoenen
Zijn werkschoenen verplicht?
Veelgestelde vragen