Werkschoenen

Hoe voorkom je zweetvoeten in werkschoenen?

Zweetvoeten: een vervelend probleem waar veel dragers van werkschoenen tegenaan lopen. Zweetvoeten zijn te voorkomen; maar hoe? In dit artikel leggen wij uit wat je het beste kunt doen tegen zweetvoeten. Daarnaast geven wij tips voor de beste werkschoenen die zweetvoeten voorkomen.

Waarom krijg ik zweetvoeten in mijn werkschoenen?

Zweetvoeten ontstaan door verschillende redenen. Warm weer en binnenwerk hebben invloed op de temperatuur van voeten. De kans op zweetvoeten is in beide gevallen groot. Het is in deze situaties verstandig om voor een ademende werkschoen te kiezen, zoals een S1P, S1PS of S1PL-werkschoen. Alle werkschoenen in deze categorieën zijn voorzien van belangrijke veiligheidseisen. Daarnaast bieden ze een belangrijke oplossing tegen zweetvoeten; de werkschoenen in deze categorieën zijn voorzien van een ademend bovenwerk.

In principe zijn alle werkschoenen, die wij in onze webshop aanbieden, tot een bepaald niveau ademend. S3 werkschoenen ademen ook, maar vaak een stuk minder dan de lichtere S1P, S1PS of S1PL werkschoenen. Wanneer je last hebt van zweetvoeten en wel verplicht een S3 werkschoen moet dragen, raden wij aan om voor een werkschoen te kiezen die is voorzien van beter ademend buitenmateriaal. Het is namelijk zo dat hoe geslotener de werkschoen is, des te minder hij ademt. Wel zijn er gesloten en zelfs waterdichte werkschoenen in de S3 categorie die voorzien zijn van ademend buitenmateriaal. Dit type werkschoenen voeren vocht af naar buiten en laten daarentegen geen vocht binnen.

Ademend buitenmateriaal is erg in ontwikkeling. Vooral bij S3 werkschoenen. Wel draagt deze ontwikkeling bij aan de prijs van de werkschoen. Hoe beter het materiaal, des te duurder de schoen. De duurdere merken werkschoenen ontwikkelen betere ademende werkschoenen in de S3 klasse, omdat ze zijn voorzien van zeer sterk materiaal, dat ook nog eens goed ademt.

Sommige mensen hebben eerder last van zweetvoeten dan anderen. Heb jij snel last van zweetvoeten? Kies dan voor een opengewerkt model werkschoen. Zoals dit S1PL model van Puma.

Ook sokken dragen bij aan het wel of niet krijgen van zweetvoeten. De kans op zweetvoeten is groter, wanneer je dunne sokken draagt in plaats van goede werksokken. ‘Gewone’ sokken, dragen voeren zweet niet af en ademen vaak onvoldoende. Daarom is het verstandig om werksokken te dragen in werkschoenen, om zweetvoeten te voorkomen.

Misschien klinkt het vreemd, maar koud weer kan ook zweetvoeten veroorzaken. Bij koud weer hebben veel mensen de neiging om te warme kleding en te dikke sokken aan te trekken. Dat geldt zeker ook voor werkschoenen. In koude omstandigheden kiezen veel werkenden voor dikke (thermo)sokken in combinatie met een gevoerde (thermo)werkschoen. De combinatie van te dikke sokken en te warme schoenen, kan leiden tot zweetvoeten. Kies daarom óf voor thermosokken, of voor gevoerde werkschoenen.

 

Wat zijn de beste werkschoenen tegen zweetvoeten?

Kies voor ademende werkschoenen, zoals een S1P, S1PS of S1PL-model. Deze werkschoenen zijn uitgerust met een ademende bovenlaag. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken dat je voeten niet goed beschermd zijn; alle werkschoenen in deze categorieën zijn voorzien van goede veiligheidseisen en beschermen je voeten optimaal tijdens het werken.

 

Wanneer is de kans op zweetvoeten groter? 

De kans op zweetvoeten is groter, wanneer je in warme omstandigheden een volledig gesloten en niet-ademende werkschoen draagt. Ook is de kans op zweetvoeten groter, wanneer je in plaats van werksokken gewone sokken draagt.

 

Wat zijn de grootste nadelen van zweetvoeten in werkschoenen?

Naast het ongemak van stinkende voeten en schoenen, hebben zweetvoeten nog meer nadelen. Door zweetvoeten, kan er wrijving ontstaan. Die wrijving kan vervolgens irritatie aan voeten veroorzaken. Ook kunnen zweetvoeten voor koude voeten zorgen. Dat klinkt misschien onlogisch, maar is wel een feit. Door zweet koelt een voet ook af. Daardoor kan het voorkomen dat je koude voeten krijgt, wanneer je last hebt van zweetvoeten in werkschoenen.

 

Bestaan er werkschoenen, waarin je helemaal geen zweetvoeten krijgt?

Iedere voet is anders en ook werkomstandigheden zijn per werkgebied verschillend. Het is daarom niet volledig objectief om te zeggen dat er werkschoenen bestaan, waarin je nooit zweetvoeten krijgt. Toch zijn er sandaalachtige werkschoenen, waarin de kans heel klein is dat je last van zweetschoenen krijgt. Deze werkschoenen dien je wel altijd met sokken te dragen.

 

Is het verstandig om tijdens warme maanden, of binnen werkzaamheden, voor andere werkschoenen te kiezen? 

Het is altijd verstandig om werkschoenen aan te passen aan werkomstandigheden en weersomstandigheden. Dat is belangrijk voor zowel het draagcomfort als voor het behoud van je werkschoenen. Een werkschoen die goed is om te dragen in warme weersomstandigheden, kan in koude en natte omstandigheden kapotgaan. Dat is zonde voor de werkschoen en ook niet goed voor jouw voeten. Warme, stevige en gevoerde schoenen heeft niet iedereen het hele jaar nodig. Kies daarom altijd voor werkschoenen die afgestemd zijn op weers- en werkomstandigheden.

 

Hoe weet je dat je de juiste werkschoen aanschaft, die zweetvoeten voorkomt?

  • Let goed op het type voering: is deze wel of niet koude isolerend? Uiteraard afhankelijk voor welke werkomstandigheden je de werkschoen aanschaft. Praktisch gezien zijn bijna alle voeringen van goede werkschoenen ademend. Waterdichte schoenen ademen iets minder, omdat deze werkschoenen voeten nog iets meer opsluiten. Dat maakt het laten ademen van de voeten lastiger.
  • Let er ook goed op of de werkschoenen zichtbaar zijn opengewerkt aan de zijkanten en/of bovenkant. Deze opengewerkte delen zijn meestal afgedekt met een ademend materiaal of gaas.

 

Krijgen alleen mensen zweetvoeten die veel lopen, tijdens het werk?

Je krijgt logischerwijs eerder zweetvoeten als je lichaam opwarmt. Dat kan door lopen, maar ook door de weersomstandigheden waarin je werkt. Ook factoren als persoonlijke aanleg, zijn van invloed op het wel of niet krijgen van zweetvoeten. Daarnaast kun je eerder last van zweetvoeten krijgen als je de verkeerde sokken draagt. Alleen het vele lopen, is dus niet de enige reden waarom mensen zweetvoeten krijgen in werkschoenen. Er bestaan namelijk uitstekende werkschoenen die juist beter ademen, wanneer iemand veel loopt.

 

Beste werkschoenen tegen zweetvoeten op een rijtje:

1. Solid Gear Vent S1P

Solid Gear Grit S3

VENT is een zeer ademende en lichtgewicht veiligheidsschoen. Door het gebruik van een revolutionaire technologie geeft de tussenzool je eindeloze demping en comfort. Hoe meer energie je geeft, des te meer krijg je terug.

 

€ 234,60
€ 283,87 incl. BTW

 

Meer over de Solid Gear Vent S1P

 

2. Jetstream Impulse Low S1  

De nieuwe, ultralichte AER55-modellen uit de dual.IMPULSE-lijn zijn opmerkelijk sportief dankzij hun innovatieve bovenwerk.

 

€ 72,12
€ 87,26 incl. BTW

 

Meer over de Jetstream Impulse Low S1

3. Elevate Knit Black Low S1P

Ja, dat is echt een veiligheidsschoen. De schacht van de metaalvrije ELEVATE KNIT bestaat uit SAFETY KNIT®, een uiterst flexibel en zeer sterk textiel dat zich perfect aan de voet aanpast en als een sok zit.

 

€ 90,47
€ 109,47 incl. BTW

 

Meer over de Elevate Knit Black Low S1P

4. Sievi SieviAir R3 Roller S3

Lage schoen van beschermingsklasse S3 met SieviAir® zooloplossing, Boa®-mechanisme, stalen tussenzool en aluminium teenbescherming.

 

€ 194,09
€ 234,85 incl. BTW

 

Meer over de Sievi SieviAir R3 Roller S3

 

5. Cofra Ecological S1P

Een sportieve veiligheidsschoen met de looks van een running-schoen. Gemaakt van grotendeels gerecycled materiaal. De "groene" keuze als veiligheidsschoen.

 

€ 77,59
€ 93,88 incl. BTW

 

Meer over de Cofra Ecological S1P

 

Heb je last van zweetvoeten? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag bij het vinden van een goede, ademende werkschoen. Of bekijk ons ruime aanbod aan ademende werkschoenen online.

Werkschoenen
De beste en populairste werkschoenen van dit moment
Werkschoenen
Beste werkschoenen voor staand werk
Werkschoenen
Zijn werkschoenen verplicht?
Veelgestelde vragen