Werkschoenen

Alles over de stalen neus van werkschoenen

Stalen neuzen zijn al jaren de meest bekende vorm van neusbescherming, maar tegenwoordig zien we steeds vaker andere soorten neusbescherming in werkschoenen te vinden. Wanneer kiest u voor een stalen neus en wat zijn de verschillen met andere soorten neusbescherming? We leggen het u graag uit.

Een verstevigde neus is bij werkschoenen essentieel. Een verstevigde neus vangt de eerste klap op van een vallend object, beschermt de tenen tegen scherpe punten en vermindert ook de pijn bij het stoten van uw tenen. Hoewel andere soorten neusbescherming steeds meer in populariteit stijgen is de stalen neusbescherming nog steeds een veel voorkomende variant. Hoewel elke soort neusbescherming dezelfde impact kan weerstaan zijn er nog aardig wat verschillen en variaties op het gebied van neusbescherming. Daarom leggen we in dit artikel uit wat een stalen neus precies is, hoe de stalen neus zich verhoudt tot alternatieve neusbescherming en wanneer uw werksituatie om een werkschoen met stalen neus vraagt. Ook hebben we een aantal werkschoenen met stalen neuzen uitgelicht die we u van harte aanbevelen.

 

Werkschoenen met stalen neus in de bouw

Wat is een stalen neus?

Een stalen neus is een vorm van neusbescherming die in de werkschoen is gemaakt; in dit geval van staal. De neus beschermt de voeten en met name de tenen tijdens het werken. Staal is een van de oudste varianten van neusbescherming. Dit komt doordat staal erg stevig is en een directe impact goed op kan vangen. Daarnaast is staal goed beschikbaar, gemakkelijk te bewerken en is er relatief weinig materiaal nodig om een stevige neus te maken. Nadelen van stalen neuzen zijn dat staal relatief zwaar is en dat metaaldetectors afgaan als u ze passeert met werkschoenen met stalen neuzen.

 

Wat is een geperforeerde stalen neus?

Om het gewicht van een werkschoen met stalen neus te verlagen is de geperforeerde stalen neus ontwikkeld. Een geperforeerde stalen neus is een stalen neus waar op bepaalde plekken gaten zijn aangebracht. Deze gaten zijn zo aangebracht dat de sterkte van de stalen neus niet minder is, maar het gewicht dus wel lager. Daarnaast kan de werkschoen ook beter ademen als er een geperforeerde stalen neus op zit.

 

Hoeveel kilo kan een stalen neus hebben?

Werkschoenen met stalen neus kunnen, net als elke werkschoen met neusbescherming, minimaal een impact van 20 kg weerstaan. Dit betekent echter niet dat de tenen beschermd zijn tegen elk object wat lichter is dan 20 kg. De impact van een object wordt namelijk ook bepaald door de snelheid waarmee een object de neusbescherming raakt. Dit wordt ook wel kinetische energie genoemd, wat uitgedrukt wordt in joule (J). Werkschoenen met neusbescherming die voldoen aan de S1P, S2 of S3 normering moeten daarom de tenen beschermen tegen een impact van 200 joule. 

 

Puma werkschoenen met stalen neus

Composiet vs. stalen neus voor werkschoenen

Een populair alternatief voor stalen neusbescherming is een neus van composiet. Een composiet neus wordt gemaakt van een combinatie van glasvezel, koolstofvezel en diverse kunststoffen. Er worden bij composiet neuzen dus geen metalen gebruikt. Hierdoor hebben werkschoenen met composiet neuzen een aantal voordelen in vergelijking met werkschoen met stalen neuzen. Zo zijn werkschoenen met composiet neuzen lichter en kunnen ze probleemloos door een metaaldetector heen. Ook geleiden ze minder warmte of kou. Nadelen zijn dat composiet neuzen vaak dikker zijn en dat werkschoenen met composiet neusbescherming vaak duurder zijn dan een vergelijkbare werkschoen met een stalen neus.

Er wordt tegenwoordig vaker gepraat over hoe neusbescherming een klap opvangt en wat de gevolgen zijn van een te harde impact. Composiet neusbescherming staat erom bekend dat het veerkrachtig is. Dit betekent dat de schoen met composiet neusbescherming na een impact zich terug vormt naar de originele vorm. Stalen neusbescherming is minder veerkrachtig en kan dus permanent gedeukt raken. Beide soorten neusbescherming moeten echter aan dezelfde eisen voldoen en kunnen dus succesvol een vergelijkbare impact verwerken. Belangrijk om hier aan toe te voegen is dat onder een te grote impact een composiet neus kan breken en dat een stalen werkneus verbuigt. Een stalen neus buigt nog wel terug waardoor de voet uit de werkschoen kan worden gehaald na een harde impact, maar zal zijn originele vorm niet behouden.

Andere neuzen voor werkschoenen

Naast stalen en composiet neusbescherming zijn er ook andere varianten. De meest bekende varianten zijn aluminium en fiberglass neusbescherming. We lopen ze even kort langs.

Aluminium neuzen voor werkschoenen

Aluminium neuzen zijn een goed alternatief voor stalen neuzen. Ze zijn lichter in gewicht, terwijl de neuzen iets dikker zijn. Het nadeel is wel dat aluminium duurder is dan staal waardoor werkschoenen met aluminium neusbescherming doorgaans duurder zijn dan de vergelijkbare varianten met een stalen neus.

Werkschoenen met een fiberglass/glasvezel neus

Fiberglass, beter bekend in Nederland als glasvezel is een stevig en licht materiaal. Hierdoor is glasvezel neusbescherming een mooi alternatief voor composiet neuzen. Ze zijn nóg lichter van gewicht en zijn ook volledig metaalvrij. Hierdoor komen werkschoenen met een glasvezel neus ook prima door een metaaldetector heen.

 

Lage Puma werkschoen met stalen neus

Wanneer kiest u voor een werkschoen met stalen neus?

Werkschoenen met een stalen neus zijn vaak een voordelige keuze. Doordat staal goed te bewerken en ruim beschikbaar is, zijn de productiekosten lager. Daarnaast is staal stevig genoeg om met minder materiaal aan de veiligheidseisen te voldoen. Hierdoor kunnen in het ontwerp van de schoen elegantere vormen verwerkt worden. In de logistiek, beveiliging, luchthaven en andere werkvelden worden werkschoenen met een composiet of glasvezel neus aanbevolen. Dit is omdat deze schoenen doorgaans comfortabeler zijn op de lange termijn en ook probleemloos door een metaaldetector komen.

 

Onze aanbevelingen voor werkschoenen met stalen neuzen

Om u te helpen met het vinden van de juiste werkschoenen met stalen neuzen hebben we verschillende werkschoenen voor u geselecteerd. In onze webshop vindt u nog werkschoenen met stalen neus.

Quick Sport Hoog S3

 

Een sportieve halfhoge werkschoen met goede veiligheidseigenschappen.

€ 79,52
€ 96,22 incl. BTW
 

Emma Barocco S3

 

Stijlvol, elegant en tóch veilig. Een werkschoen met de uitstraling van een veterschoen.

€ 151,12
€ 182,86 incl. BTW
 

Meer informatie >

Meer informatie >

Emma Amazone S3

Een 100% recyclebare werkschoen die ook aan de bekende S3 normering voldoet. 

€ 85,68
€ 103,67 incl. BTW
 

Sievi Planar Red S3

Een veilige en trendy dameswerkschoen met een alternatieve twist.

€ 121,63
€ 147,17 incl. BTW
 

Meer informatie >

Meer informatie >

 

Advies nodig over werkschoenen met een stalen neus?

Bent u op zoek naar meer informatie over werkschoenen met een stalen neus? Wij staan voor u klaar! Bel ons op 033 489 32 53 of stuur uw vraag per mail naar [email protected]. Of bekijk ons aanbod werkschoenen voor heren en werkschoenen voor dames online.

Werkschoenen
De beste en populairste werkschoenen van dit moment
Werkschoenen
Beste werkschoenen voor staand werk
Werkschoenen
Zijn werkschoenen verplicht?
Veelgestelde vragen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »