Werkschoenen

Wat doet een middenzool of tussenzool bij een werkschoen?

Op zoek naar de juiste werkschoen voor uw situatie? Dan bent u in uw zoektocht waarschijnlijk allerlei verschillende soorten zolen tegengekomen. Door alle specificaties is het soms moeilijk om te onderscheiden welke zool nu geschikt is voor welk doeleinde.

Om het voor u duidelijker te maken leggen wij hier uit wat de functie van de middenzool is en uit welke middenzolen u kunt kiezen bij het aanschaffen van een werkschoen.

 

Sixton werkschoenen met veilige middenzool

De opbouw van een zool voor een werkschoen

De zool van een werkschoen bestaat uit drie lagen: de binnenzool, de middenzool en de buitenzool. Alle 3 de lagen dienen een unieke functie, dus we leggen het even kort uit.

 

De binnenzool

De binnenzool is het directe voetbed van de werkschoen. Het doel van de binnenzool is om ondersteuning te bieden aan de voet en om eventuele warmte en zweet op te vangen en weg te voeren. De binnenzool zit altijd los en kan dus vervangen worden met een andere inlegzool. Hierdoor kunt u de pasvorm van de schoen aanpassen aan uw voeten.

 

De middenzool/tussenzool

De middenzool, ook wel tussenzool genoemd, vangt de klappen op. Het biedt schokdemping tijdens het lopen. Bij werkschoenen met een antipenetratie-zool wordt het beschermende element tussen de binnenzool en middenzool geplaatst. Een goede middenzool veert mee met het lopen en kan zo energie teruggeven, wat het lopen comfortabeler maakt.

 

De buitenzool

De buitenzool zorgt voor grip. Deze zool heeft een profiel om in modderige omstandigheden grip te bieden en is beschikbaar in verschillende antislip varianten, te herkennen aan de SRA, SRB of SRC kenmerken. Bij enkeldensiteit zolen zijn de buitenzolen en middenzolen één geheel en dient de buitenzool dus ook als middenzool.

 

Puma werkschoen met beschermende middenzool

Wat is de functie van de middenzool bij een werkschoen?

Zoals hierboven al kort besproken is, heeft de middenzool diverse functies. Naast schokdemping en de bescherming tegen penetratie van scherpe objecten kunnen middenzolen ook ondersteunen bij het laten ademen van de werkschoenen. We leggen deze eigenschappen kort uit.

 

Schokdemping

Tijdens het lopen vangen uw voeten aardig wat impact op. Bij het maken van lange meters kan deze impact voor klachten zorgen. De middenzool heeft als taak om deze impact op te vangen. Een goed verende middenzool zorgt ervoor dat u comfortabel loopt én geeft energie terug tijdens het lopen.

 

Bescherming tegen penetratie

Werkschoenen met een S1P, S2, S3 en S4 normering zijn voorzien van een antipenetratie-zool. Deze zolen beschermen uw voeten tegen scherpe objecten zoals spijkers en glas die uw voet kunnen binnendringen. Deze zolen zijn beschikbaar in verschillende materialen, geschikt voor diverse toepassingen.

 

Luchten van de werkschoenen

Als u last heeft van zweetvoeten zijn ademende werkschoenen een goede keuze. Ademende werkschoenen zijn vaak voorzien van een ademende voering, maar zijn vaak ook voorzien van een ademende zool. Hitte en zweet wordt via de binnenzool naar de middenzool vervoert, waarna het buiten de schoen wordt gebracht.

 

Sievi werkschoen met beschermende middenzool

Verschillende soorten antipenetratie middenzolen bij werkschoenen

Voor veel werkschoen-normeringen is een antipenetratie middenzool verplicht. Om een middenzool penetratiewerend te maken worden verschillende materialen gebruikt. De meest voorkomende materialen lichten we hieronder uit.

 

Stalen middenzolen

De meest voorkomende variant antipenetratie middenzool is gemaakt met een laag staal erin verwerkt. Staal is goedkoop in de aanschaf, gemakkelijk te verwerken en is erg sterk. Die sterkte zorgt ervoor dat het relatief weinig ruimte in beslag hoeft te nemen. Stalen middenzolen kunnen hoeven dus niet dik te zijn om aan de eisen te voldoen. Hierdoor kunnen werkschoenen met een stalen middenzool compact ontworpen worden. Het nadeel is wel dat staal relatief zwaar is en gedetecteerd wordt door metaaldetectors. Als u op zoek bent naar een lichtgewicht schoen of een metaalvrije schoen is deze variant middenzool dus niet geschikt.

 

Kevlar middenzolen

Kevlar is een erg stevig materiaal, het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in kogelvrije vesten. Dit maakt het ideaal voor gebruik in middenzolen. Dit materiaal is 100% metaalvrij, licht in gewicht en biedt een betrouwbare bescherming voor uw voeten. Kevlar middenzolen zijn echter wel wat dikker dan varianten met staal erin en zijn ook wat prijziger.

 

Composiet middenzolen

Composiet middenzolen zijn een mooi metaalvrij alternatief voor een metaalvrije middenzool. Dit materiaal is licht van gewicht en erg flexibel. Hierdoor is het ideaal voor gebruik in werksneakers. Composieten middenzolen zijn echter wel wat aan de dikke kant, waardoor het ontwerp van de schoenen minder strak kan worden gemaakt.

 

Werkschoenen met beschermende middenzool van Mallegrom veiligheidsschoenen

Uw werkschoenenen van Mallegrom veiligheidsschoenen

Het kiezen van de juiste werkschoen kan een beetje overweldigend zijn, maar wij staan voor u klaar! Bekijk ons aanbod heren werkschoenen en dames werkschoenen. Op onze website vindt u bij elk product waardevolle informatie en ook onze blog staat vol met informatieve artikelen. Graag adviseren we u over welke neusbescherming het beste past bij uw werksituatie. Bel ons op 033 489 32 53 of stuur uw vraag per mail naar [email protected].

Werkschoenen
De beste en populairste werkschoenen van dit moment
Werkschoenen
Beste werkschoenen voor staand werk
Werkschoenen
Zijn werkschoenen verplicht?
Veelgestelde vragen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »