Werkschoenen

Tips voor werkschoenen en werklaarzen voor hoveniers   

Een perfecte schoen uitkiezen is voor een hovenier makkelijker gezegd dan gedaan. De werkzaamheden van een hovenier zijn namelijk zo breed, dat één paar schoenen eigenlijk niet voldoende is. Hoe je dan wel de beste werkschoen koopt? Je leest het in dit blog. 

Veel hoveniers beamen het: een goede werkschoen of werklaars voor dit vakgebied moet aan ontzettend veel eigenschappen voldoen. Een werkschoen van een hovenier moet ook nog eens alle seizoenen en weersomstandigheden trotseren. Welk type schoen je als hovenier draagt, is dus niet alleen afhankelijk van je werkzaamheden. De tijd van het jaar waarin het werk wordt uitgevoerd is minstens zo belangrijk.

 

Werkschoenen en werklaarzen die vocht en kou trotseren 

Hovenierswerk is absoluut geen seizoenswerk. Het hele jaar door is een hovenier bezig met planten, graven en straten. In de winter gaan de werkzaamheden van een hovenier gewoon door. Het aanleggen van plantenborders, straten en het bouwen van schuttingen en tuinoverkappingen zijn werkzaamheden die in de winter plaatsvinden. Een werkschoen of werklaars voor een hovenier moet in de koude en natte seizoenen dus vooral veilig, warm en waterdicht zijn.

 

Ademende werkschoenen en werklaarzen in de zomer 

In de zomer houdt een hovenier zich bezig met het aanplanten van bomen en struiken. Ook bemesting en het aanleggen van graszoden behoren tot de werkzaamheden. Een hovenier focust zich in de warmere seizoenen ook op het algemeen onderhoud van een tuin of plantsoen. Snoeien, kappen, bouwen, mesten en hakken: een hovenier voert al deze uiteenlopende werkzaamheden uit. Waar de werkschoen voor een hovenier in de winter voor warme voeten moet zorgen, ligt de focus in de zomer juist meer op een ademende werkschoen die zweetvoeten voorkomt.

 

Hoe kies je als hovenier een goede werkschoen? 

Werkzaamheden het hele jaar door uitvoeren op één paar werkschoenen is voor een hovenier eigenlijk geen optie. Niet alleen door de verschillende weersomstandigheden, maar vooral ook door de veelzijdigheid aan werkzaamheden. Als je hovenier bent, kun je het beste kiezen voor een werklaars die goed afsluit en die goed waterdicht is. De zool moet vuil makkelijk loslaten. Daarnaast is het van belang dat de laars goed ademt, om zweetvoeten tijdens het vele lopen te voorkomen. 

 

Voor straatwerk is een laars juist uiterst oncomfortabel. Bij het hurken en het zitten op de knieën geeft een werklaars minder bewegingsvrijheid. De werklaars kan gaan schuren bij de schenen en de achillespees. Kies voor het straten voor een lage schoen, waarvan de achterkant afloopt. Zodat de achillespees ruimte krijgt tijdens het hurken. De neus van de werkschoen komt veel in contact met de grond. Een beschermende kruipneus is belangrijk voor de veiligheid van de voeten én is beter bestand tegen slijtage door het contact met  straattegels. 

 

Straatwerk wordt niet alleen in de zomermaanden uitgevoerd. Tijdens natte en koude dagen gaat het werk gewoon door. Kies daarom voor een waterafstotende schoen met een grove zool. Vuil laat bij dit type schoenzool makkelijker los, waardoor een hovenier meer grip heeft.

 

Hoveniers werkschoenen voor zwaar werk en bosbouw 

Wanneer een hovenier in bossen met cirkelzagen werkt, is een werkschoen nodig die beschermt tegen schade door zaagbladen. Als jij als hovenier regelmatig met krachtige zagen werkt, dan raden wij je aan om contact met ons op te nemen. We adviseren je in dit geval graag over een werkschoen die voor jou het meest veilig is. 

 

Een topmerk werkschoenen voor hoveniers 

Het van oorsprong Schotse merk Buckbootz weet wel raad met het warm en droog houden van voeten. De Schotten zijn, misschien wel meer dan wij Nederlanders, gewend aan het werken in natte omstandigheden. De werkers in Schotland waren klaar met koude en natte voeten door slechte werkschoenen waarvan de zolen ook nog eens vaker los dan vast zaten. De ontwikkeling van comfortabele en veilige werkschoenen door Buckbootz komt dus eigenlijk voort uit ergernis. 

 

Buckbootz ontwikkelt tegenwoordig werkschoenen die perfect aansluiten op de werkzaamheden van hoveniers. Benieuwd welke werkschoenen het beste bij jou passen? Kijk in onze webshop of neem contact met ons op. We helpen je graag om de werkschoen te vinden die het beste bij jouw werkzaamheden past. 

 

Benieuwd naar de beste werkschoenen voor een hovenier? De Veiligheidsschoen stelde een top vijf werkschoenen voor hoveniers samen:

1. Buckbootz BBZ6000BK Neopreen Laars Zwart S5

 

Sixton Venezia S2

Deze zwarte neopreen-rubberen S5 veiligheidslaars is compleet waterdicht en geïsoleerd (CI) ook nog eens geïsoleerd tegen de kou. De ademende voering en de olie- en hittebestendige (HRO) én antislip (SRC) zool zorgen voor ideaal loopcomfort.

€ 135,45
€ 163,89 incl. BTW

 

Meer over de Buckbootz S5

 

2. Buckbootz BSH009BK Buckshot Hoog Zwart S3

 

Buckbootz BSH009BK Buckshot Hoog Zwart S3

De middelhoge 100% waterdichte S3 veterschoen met de naam Buckshot heeft een rubberen zool die zeer sterk is. De zool is ook bestand tegen olie en hitte. (HRO) De stalen kruipneus en tussenzool zorgen voor optimale veiligheid en hoog comfort.

€ 109,45
€ 132,43 incl. BTW

 

Meer over de Buckbootz Buckshot S3

 

3. Buckbootz BSH008WPNM Buckshot Hoog/Rits Bruin S3

 

Buckbootz BSH008WPNM Buckshot Hoog/Rits Bruin S3

Deze hoge, stoere, metaalvrije S3 veterschoen heeft een rits voor een makkelijke instap. Het lederen bovenwerk is 100% waterdicht en de olie- en hittebestendige zool en metaalvrije kruipneus zorgen voor een optimaal draagcomfort.

€ 127,45
€ 154,21 incl. BTW

 

Meer over de Buckbootz Buckshot rits S3

 

4. Arbesko 959 S3

 

https://www.deveiligheidsschoen.nl/arbesko-959-s3.html

De Arbesko 959 is een comfortabele en warm gevoerde veiligheidsschoen met 100% gerecyclede thermische isolatie (Primaloft®BIO) en volnerfleer dat vochtbestendig is. Ontwikkeld met ondersteuning, demping en comfort in gedachten. Zeer geschikt voor werken in koude en natte omstandigheden.

€ 235,95
€ 285,50 incl. BTW

 

Meer over de Arbesko 959 S3

 

5. Albatros 63.622.0 Ultratrail Olive Mid S3

 

https://www.deveiligheidsschoen.nl/albatros-636220-ultratrail-olive-mid-s3.html

Deze betrouwbare werkschoen is uitermate geschikt voor outdoor-werkzaamheden.. Waar andere schoenen het opgeven, komen de XTS TRAIL modellen juist net op gang. De loopzool combineert alle eigenschappen die bescherming bieden bij het werken.

€ 82,26
€ 99,54 incl. BTW

 

Meer over de Albatros Ultratrail S3

 

Tips om een goede hoveniers werkschoen te kopen en te onderhouden  

  • Kies voor minimaal één paar werklaarzen om je voeten te beschermen tegen vocht en kou. Beperk je niet alleen tot werklaarzen: stem je werkschoenen af op de werkzaamheden die je uitvoert. Schaf naast werklaarzen ook een paar goede, veilige en comfortabele werkschoenen aan voor bijvoorbeeld straatwerk. Let bij de werkschoenen op dat de hiel afloopt, waardoor je achillespees vrij is tijdens het hurken. 
  • Koop werkschoenen en werklaarzen met een grove zool. Vuil laat hierdoor makkelijker los. Een grove zool maakt werkzaamheden op verschillende ondergronden mogelijk.
  • Let op dat een werklaars een goede ademende werking heeft. Dit voorkomt zweetvoeten tijdens het vele lopen. 
  • Vet leren werkschoenen regelmatig in. Dit voorkomt slijtage van het leer en zorgt ervoor dat de schoen beter bestand blijft tegen vocht. Nog een groot voordeel: je verlengt de levensduur van je werkschoenen door ze goed te onderhouden. 
  • Kies voor thermo winterlaarzen als je te maken krijgt met werkzaamheden in (extreem) koude temperaturen.

 

 

Werkschoenen
De beste en populairste werkschoenen van dit moment
Werkschoenen
Beste werkschoenen voor staand werk
Werkschoenen
Zijn werkschoenen verplicht?
Veelgestelde vragen