Werkschoenen

Met welke werkschoenen voorkom ik hielspoor?

De kans op hielspoor is groter bij mensen die veel staan en lopen. Goede (werk)schoenen zijn altijd belangrijk, maar wanneer u beginnende klachten heeft, is het des te belangrijker om de juiste werkschoen aan te schaffen.  Lees meer over hoe u klachten kunt voorkomen en onze top 5 werkschoenen tegen hielspoor.

Hielspoor is een nare en pijnlijke blessure. De pijn bij hielspoor is voelbaar aan de onderkant van de voet, bij de hiel. Onder iedere voet zit een dikke pees. Deze pees is gesitueerd tussen de hiel en de tenen. Iemand met hielspoor heeft pijn aan de onderkant van de hiel. Precies op de plek waar de dikke pees vastzit aan de hiel. 

Hielspoor komt vooral veel voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Bij kinderen komt hielspoor niet of nauwelijks voor.1 Bij vrouwen komt hielspoor vaker voor dan bij mannen. De pees aan de onderkant van de hiel verkalkt, waardoor een pijnlijke ontsteking kan ontstaan. Artsen denken dan ook dat hielspoor ontstaat doordat de pees onder een voet lange tijd onder spanning staat. Bijvoorbeeld door lang en veel te lopen, staan of rennen. Goede werkschoenen dragen bij aan het voorkomen van hielspoor.

 

De beste keuze in werkschoenen bij hielspoorklachten 

 

1. Solid Gear Grit S3

Solid Gear Grit S3

De populairste zool aller tijden van Solid Gear is nu verkrijgbaar met lichtgewicht volledige EPTU in het middengedeelte.

 

€ 234,60
€ 283,87 incl. BTW

 

Meer over de Solid Gear Grit S3

 

2. Sievi SieviAir R3 Roller S3  

’s Werelds best ontwikkelde FlexEnergy hakdemping geeft meer dan 55% van de ontstane bewegingsenergie terug aan uw stappen.

 

€ 194,09
€ 234,85 incl. BTW

 

Meer over de Sievi SieviAir R3 Roller S3

3. Puma Airtwist Black Low S3

Urban street style als veiligheidsschoen.De nieuwe URBAN EFFECT-modellen zijn geïnspireerd op legendarische klassiekers en cult sneakers.

 

€ 97,72
€ 118,24 incl. BTW

 

Meer over de Puma Airtwist Black Low S3

4. Solid Gear Nautilus S3

Solid Gear Nautilus creëert een superieure combinatie tussen stabiliteit en demping.

 

€ 156,70
€ 189,61 incl. BTW

 

Meer over de Solid Gear Nautilus S3

 

5. Sievi Racer Roller High S3

Enkelschoen met aluminium teenbescherming, stalen tussenzool, de enkel steunend memory foam en achillespeesbescherming.

 

€ 209,72
€ 253,76 incl. BTW

 

Meer over de Sievi Racer Roller High S3

 

De oorzaken van hielspoor

Helaas is er bij hielspoor niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Soms zijn er meerdere oorzaken voor het ontstaan van hielspoor. Hielspoor kan ontstaan door overbelasting van de voet. Toch krijgt niet iedereen die veel loopt of staat last van hielspoor. Wie heeft er dan meer kans op hielspoor? Volgens artsen is de kans groter op deze voetblessure wanneer iemand1:

 • Overgewicht heeft;
 • Veel loopt en staat;
 • Veel hardloopt;
 • Te weinig sport en beweegt, maar wel een staand beroep uitoefent; 
 • Een platvoet of holvoet heeft; 
 • Een korte achillespees heeft;
 • Een korte of stijve kuitspier heeft; 
 • Verkeerde werkschoenen draagt. Vooral werkschoenen met weinig demping, een slecht voetbed en een stijve zool kunnen hielspoor veroorzaken;  
 • Iemand met een staand beroep; 
 • Met een zenuwbeknelling aan de onderkant van de voet.

 

De klachten bij hielspoor

De naam zegt het al een beetje: bij hielspoor is de hiel erg pijnlijk. De meestvoorkomende klacht bij hielspoor is een heftige en stekende pijn onder aan de onderkant van de voet tijdens het staan of lopen.2 De pijn kan uitstralen naar de achillespees. Veel mensen met hielspoor ervaren vooral in de ochtend, wanneer ze opstaan, veel pijn. Na inspanning wordt de pijn even minder. De pijn verergert juist weer na langere inspanning of belasting van de voet.

De pijn is voelbaar in de omgeving van de hak van de voet. De pijn is vaak erger wanneer iemand met hielspoor op een harde ondergrond loopt, staat of rent. Wanneer iemand met hielspoor rust, verdwijnt de pijn vrijwel meteen.

 

Hoe herken ik hielspoor?

In een vroeg stadium kunt u hielspoor herkennen doordat de onderkant van de voet stijf aanvoelt bij het opstaan.2 Een ander teken voor beginnende hielspoor is een extreem vermoeid gevoel in de voeten aan het einde van de dag. De pijn neemt af wanneer u gaat bewegen. Na veel inspanning nemen de klachten juist weer toe.

De pijn in de voeten is vooral merkbaar wanneer u staat of loopt. Wanneer u uit bed stapt in de ochtend, is de pijn heftiger. De pijn is ook voelbaar wanneer er druk uitgeoefend wordt op de hiel. Veel mensen met hielspoor ervaren in de nacht een stekende of zeurende pijn.

 

Welke werkschoenen kan ik het beste dragen om hielspoor te voorkomen?

De kans op hielspoor is dus groter bij mensen die veel staan en lopen. Om klachten zoals hielspoor en andere blessures te voorkomen, is het verstandig om goed passende werkschoenen aan te schaffen. Goede (werk)schoenen zijn altijd belangrijk3, maar wanneer u ontdekt dat u beginnende klachten als hielspoor heeft4, is het des te belangrijker om de juiste werkschoen aan te schaffen. 

Allereerst is het belangrijk om voor een werkschoen met voldoende schokabsorptie te kiezen. Daarnaast is een goede pasvorm van de werkschoen heel belangrijk. Een goed passende werkschoen biedt de voet betere ondersteuning. Verstevigde hielstukken dragen bij aan meer ondersteuning van de hiel. De druk op de hiel wordt met dank aan hielondersteuning verminderd. Waardoor pijnklachten worden verlicht. Bekijk onze heren werkschoenen of dames werkschoenen.


Ook kan het verstandig zijn op zoek te gaan naar lichte en ademende werkschoenen. Iemand die veel loopt heeft meer baat bij lichte en ademende werkschoenen. Het belang van een goed ondersteunende zool met grip is heel belangrijk. Een zool met voldoende grip zorgt voor veiligheid en voldoende ondersteuning bij het lopen. De kans op uitglijden en misstappen is daardoor een stuk kleiner.

 

Werken met hielspoor

Hielspoor is pijnlijk en vervelend. Omdat hielspoor ontstaat door overbelasting, is het verstandig om rust te houden. Na een periode van rust verdwijnen de klachten meestal vanzelf. Toch is rust houden niet altijd mogelijk. Het werk gaat immers gewoon door. Daarom is het verstandig om goede werkschoenen aan te schaffen, die uw voeten voldoende ondersteunen. Voorkomen is nou eenmaal beter dan genezen!


Wanneer het werk toch doorgaat en u al last heeft van klachten die passen bij hielspoor, raden we aan om werkschoenen met voldoende demping aan te schaffen. Werkschoenen fabrikanten verwerken demping in de zolen van werkschoenen. De ene werkschoen heeft een meer dempende zool dan de andere. Heeft u al werkschoenen met een goede dempende zool? Kies er dan voor om een dempende inlegzool aan te schaffen.

 

Ruim assortiment aan werkschoenen en inlegzolen bij hielspoorklachten

Ons assortiment aan werkschoenen met dempende zolen is groot. Voor welk merk of type werkschoen u kiest, is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. En natuurlijk ook van de omstandigheden waarin u dagelijks werkt. Benieuwd welke werkschoen het beste past in uw situatie? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag met het vinden van een werkschoen die bijdraagt aan de vermindering van uw (pijn)klachten tijdens het werken.

 

Bronnen

 1. https://www.thuisarts.nl/hielspoor/ik-heb-hielspoor
 2. https://hielspoorinfo.nl/
 3. https://www.thuisarts.nl/schoenen-en-uw-voeten
 4. https://www.thuisarts.nl/schoenen-en-uw-voeten/ik-wil-schoenen-kopen-die-gezond-zijn-voor-mijn-voeten
Werkschoenen
De beste en populairste werkschoenen van dit moment
Werkschoenen
Beste werkschoenen voor staand werk
Werkschoenen
Zijn werkschoenen verplicht?
Veelgestelde vragen