Werkschoenen

De beste timmerman werkschoenen: zo vind je ze

Een goede werkschoen is voor een timmerman essentieel. Toch lopen veel interieurbouwers, dakdekkers of bouwers van nieuwbouwprojecten nog regelmatig op de verkeerde schoen. “Niet verstandig”, stelt Hans Mallegrom, mede eigenaar van Mallegrom Veiligheidsschoenen. Een goed passende werkschoen is namelijk belangrijker dan je misschien denkt. Lees in dit artikel wat de beste werkschoenen voor timmermannen en timmervrouwen zijn. 

Het aanbod aan werkschoenen is bij ons zeer ruim, voor zowel heren als dames. De ene schoen is meer geschikt voor een bepaald vakgebied dan de andere. Hoe kies je dan een goede timmerman-schoen uit als je veel verschillende werkzaamheden uitvoert? Hans legt in dit artikel zelf uit hoe je een zoektocht naar de best passende timmerman-schoen start. 

Een goed passende werkschoen voor ruwbouw en fijnbouw

De werkzaamheden van een timmerman zijn niet zo makkelijk te vangen in een aantal vaste taken. Het werk is namelijk divers en omvat veel disciplines. Het timmermansvak is daarom ook niet eenvoudig te vangen in één schoen. Van interieurbouwers tot mannen en vrouwen die volledige panden bouwen: ze hebben allemaal een goed passende en veilige werkschoen nodig.

“Het is daarom verstandig om eerst na te gaan waar de werkzaamheden worden uitgevoerd. Er zit nogal een verschil in een passende werkschoen voor iemand die interieurs bouwt, of iemand die in de ruwbouw werkt aan een nieuwbouwproject." 

“Werk je bijvoorbeeld als dakdekker of plaats je zonnepanelen of airco’s? Dan werk je waarschijnlijk veel op schuine daken. Een hak onder je schoen is dan nodig. Een belangrijk onderdeel van een timmerman-schoen is een laddergrip.

Het achterste element van een werkschoen voor timmermannen staat wat hoger dan het voorste gedeelte. Daartussen zit een boog of een holte. Dit zorgt ervoor dat je meer grip hebt als je op een sport van een ladder staat. Met andere woorden: met een werkschoen met een vlakke zool en zonder laddergrip, kan een timmerman niet uit de voeten.”

 

Lees verder onder de foto > 

 

De beste timmerman-schoen voor binnenwerk

De ene werkschoen is dus beter geschikt voor een bepaald vakgebied dan de andere. “Bouwers in de fijnbouw werken vaak binnen. Zij lopen en hurken veel. Een lage en lichte schoen is vaak passender voor iemand die veel binnen werkt.

Vaak werken deze mensen in een droge en schone omgeving. Een waterdichte of waterafstotende schoen is daarom vaak niet noodzakelijk. Een soepele en ademende schoen is daarentegen veel belangrijker.”

“Als je binnen veel kilometers maakt, is een zware schoen niet prettig. De kans dat je enkel verzwikt is in een binnenomgeving ook minder groot, omdat de omgeving een stuk schoner is. Een hoge werkschoen is dan ook minder geschikt. Zeker als je hem zo’n tien keer per dag aan en uit moet trekken.” 

 

Lees verder onder de foto > 


Timmerman schoen voor binnen

 

 

Een veilige, flexibele en ademende werkschoen

Interieurbouwers, stukadoors, schilders en andere timmermannen in de afbouwende kant van deze sector hebben dus het meeste baat bij een lichte, goed ademende werkschoen die ze makkelijk aan en uit kunnen trekken. Een goede werkschoen voor binnen moet voldoende veiligheid bieden. 

Toch is een zware S3-werkschoen lang niet altijd noodzakelijk voor binnenwerkzaamheden. “Er zijn veel veilige modellen werkschoenen die veel beter aansluiten bij binnenwerkzaamheden in de bouw. S1P-werkschoenen bieden je de veiligheid die je nodig hebt, ademen goed en ze lopen soepel. Het merk Albatros heeft bijvoorbeeld veel sportieve werkschoenen in S1P uitvoering."  

 

1. Albatros Aer55 Impulse

Albatros Aer55 Impulse

Ultralicht en opmerkelijk sportief. Een dubbel geschuimde IMPULSE.FOAM-middenzool zorgt voor energieteruggave tot 55%. Een schoen om moeiteloos te werken met een ultiem comfort.

€ 79,31
€ 95,97 incl. BTW

 

Meer over de Albatros Aer55 Impulse

 

“Een stukadoor of schilder kiest meestal voor een gladde en lage schoen. Een instapmodel is in dit geval de beste optie. De Sixton Venezia S2 schoen is in de witte uitvoering populair bij schilders en stucadoors. Het is ook zeker een goede werkschoen.” 

 

2. Sixton Venezia S2

Sixton Venezia S2

Fijne instapper die heel goed schoon te houden is door micorfiber bovenkant.

€ 62,52
€ 75,65 incl. BTW

 

Meer over de Sixton Venezia S2

 

“Puma heeft ook goede veiligheidsschoenen voor binnen. Puma werkschoenen bieden veel comfort vanwege de optimale demping in de zool. Ze zien er ook nog eens heel sportief uit. Als je op zoek bent naar een stoere, sportieve en comfortabele werkschoen, dan is de Puma Airtwist een uitstekende optie.” 

 

3. Puma Airtwist Black Low

Puma Airtwist Black Low

Urba strees style en toch een perfecte veiligheidsschoen. Dit model is gebaseerd op legendarische klassieke sneakers. Gegarandeerd optimale demping en energieteruggave.

€ 97,72
€ 118,24 incl. BTW

 

Meer over de Puma Airtwist Black Low

 

De tip die ik meegeef bij het uitzoeken van de beste werkschoen voor binnen:

“Een S3 schoen is voor binnen lang niet altijd nodig. Bedenk goed welke werkzaamheden je dagelijks uitvoert en vooral ook waar je deze werkzaamheden uitvoert. Zo kan je voor jezelf al de afweging maken of je juist gaat voor een sportieve werkschoen, of juist voor een instapschoen.” 

 

De beste timmerman-schoen voor buitenwerkzaamheden

Bouwers in de ruwbouw dragen andere veiligheidsschoenen dan timmermannen in de fijnbouw. “In de nieuwbouw wordt gewerkt in een categorie werkschoenen die wat ruwer, grover en sterker zijn. De neus van dit type werkschoenen is vaak gemaakt van materiaal dat technisch is opgebouwd. Werkers in de ruwbouw hebben meestal een voorkeur voor een hoge schoen. Ze lopen veel op ongelijke gronden, waardoor de kans bestaat op het verzwikken van een enkel.” 

“In de basis is een S3 werkschoen nodig. Een werkschoen voor buiten moet waterdicht of tenminste waterafstotend zijn. Afhankelijk van de werkzaamheden is het ook aan te raden om goed te bedenken of jouw werkschoenen je voeten ook warm moeten houden." 

Een ander belangrijk onderdeel van een veilige werkschoen voor buiten is de zool. “Het type zool maakt behoorlijk wat verschil. Voor een werkschoen voor buiten is het belangrijk dat vuil makkelijk loslaat. Een vuile zool zorgt namelijk voor minder grip. Als je werkzaam bent in de ruwbouw, dan kom je bijna altijd uit bij een zwaardere en sterkere werkschoen.

 

Lees verder onder de foto > 

Ook voor robuuste veiligheidsschoenen slaag je bij ons uitstekend. Ik tip de volgende schoenen voor de ruwbouw:

 

“De Cofra Modigliani is een prima schoen. S3, met antislip voor alle ondergronden. Deze veiligheidsschoen is metaalvrij en voldoet aan alle basisprincipes van een goede werkschoen. 

 

4. Cofra Modigliani

Cofra Modigliani

Een veiligheidsschoen die aan alle basiseigenschappen voldoet. S3 en antislip op alle ondergronden. Deze schoen is 100% metaalvrij en voorzen van een composiet neus. 

€ 75,50
€ 91,36 incl. BTW

 

Meer over de Cofra Modigliani

 

“Puma heeft ook goede schoenen voor het ruwere bouwwerk. De Puma Conquest Stone is een goede schoen. De rubberzool van deze schoen biedt bescherming tegen hitte tot 300 graden celsius.” 

 

5. Puma Conquest Stone

Puma Conquest Stone

Klassieke buitenlook in combinatie met efficiënte veiligheid. Rubberzolen blijven bestand tot 300 graden celsius. 

€ 111,36
€ 134,75 incl. BTW

 

Meer over de Puma Conquest Stone“Een topklasse schoen voor de buitenruwbouw is de Sievi Cobra GT. Hij is waterdicht en laat de voet toch ademen. De schoen heeft een uitstekende grip en een sportief profiel. Daardoor heeft deze schoen een goede schokdemping.” 

 

6. Sievi Cobra GT

Sievi Cobra GT

Deze veiligheidsschoen is voorzien van visco-elastisch memory foam ter bescherming en ondersteuning van de enkel. Voorzien van voeringsmateriaal dat de voet laat ademeen en tegelijkertijd waterdicht is. 

 

€ 247,29
€ 299,22 incl. BTW

 

Meer over de Sievi Cobra GT

 

“Mocht je in de bouw te maken hebben met metaal, dan is de Arbesko 604 een zeer goede schoen. Hij is extra waterdicht en houdt je voet minimaal 8 uur droog. Eigenlijk is deze schoen geschikt voor alle weersomstandigheden en ondergronden. Buiten dat hij je voet droog houdt, is de schoen ook nog eens zeer hittebestendig.” 

 

7. Arbesko 604

Arbesko 604

Een werkschoen die veel aankan. Zowel geschikt voor warme bouwomgevingen als voor urenlange bouwprojecten in een natte en modderige omgeving. Het leer van deze schoenen houdt je voeten minimaal 8 uur droog.

 

€ 214,25
€ 259,24 incl. BTW

 

Meer over de Arbesko 604

 

“Op zoek naar een veiligheidslaars voor buitenwerk? Dan heeft Sixton veel opties in de Montana lijn. Verschillende voeringen en kleuruitvoeringen zijn mogelijk. Zo blijven je voeten in koudere maanden goed warm. De laarzen van Sixton zijn zeer geschikt voor de zware industrie

 

8. Sixton Montana

Sixton Montana

Een veiligheidslaars die geschikt is voor alle ondergronden. Voorzien van een composiet neus en metaalvrije antiperforatiezool. 

€ 130,05
€ 157,36 incl. BTW

 

Meer over de Sixton Montana 

Budgetvariant is vaak niet de beste optie

De ene timmerman zweert bij een hoger segment werkschoen. De ander heeft voldoende aan een goedkopere schoen. Volgens Hans is het niet verstandig om de prijs te laten bepalen voor welke schoen je kiest.

“Het is veel belangrijker om te kijken naar hoe intensief je de schoenen gebruikt. Werkkrachten die voor korte duur bij een bedrijf aan de slag gaan, zoals bijvoorbeeld seizoensmedewerkers, zijn wellicht prima af met een budgetvariant werkschoen.” 

“Als je langdurig in het timmervak zit, dan is het niet slim om een budgetwerkschoen te kopen. De kwaliteit van het voetbed en die van de zool is bij deze variant vaak minder goed. Ook is de levensduur van de schoen meestal korter. Wanneer een fabrikant minder investeert, is de demping vaak slechter. De dempende eigenschappen verlies je bij een budgetmodel vaak al na vier maanden.”   

“Door intensief gebruik wordt de demping van elke schoen minder. Demping van kwalitatief goede schoenen gaat minder hard achteruit. Je draagt ze dus een stuk langer. In het begin dat je ze draagt zitten budgetwerkschoenen waarschijnlijk prima. Na een paar maanden kom je vaker thuis met vermoeide benen."

"Veel timmermannen denken dat dit komt omdat ze hard gewerkt hebben. Dat klopt waarschijnlijk ook, maar het komt ook omdat een schoen je onvoldoende ondersteuning geeft. Om klachten te voorkomen is een investering in een goede schoen zeker de moeite waard!” 

 

Tips van Hans in de zoektocht naar de beste timmerman-schoen:

Een goed passende werkschoen is ook mentaal

"Soms is het lastig om een goed passende werkschoen te vinden. Iedere voet is anders. Voor een deel is een goed passende schoen ook een beetje mentaal. Veel timmermannen kiezen voor een traditioneel Timberland model. Toch heeft deze schoen niet het beste voetbed. De leest is heel stug. De schoen zit goed, maar is niet het meest comfortabel. Toch verwachten de meeste timmermannen die voor deze schoen kiezen ook geen zacht en soepel voetbed. Ze kiezen vooral voor het uiterlijk van de schoen. Voel dus vooral goed aan waar jouw voeten behoefte aan hebben.”

 

Kies voor een schoen die bij jouw werkzaamheden past

“Een open deur zou je zeggen. Toch komt het vaak voor dat ik van iemand hoor dat werkschoenen na vier maanden al versleten zijn. Meestal komt dit doordat de schoen niet past bij de werkzaamheden die je uitvoert. Laat je dus goed informeren over de schoen die past bij het werk dat je uitvoert.”

 

Als een werkschoen na een week niet goed zit, loop je hem niet meer in

“Werkschoenen hoef je eigenlijk niet in te lopen. Veel veiligheidsschoenen en werkschoenen zitten gelijk als gegoten. De zwaardere werkschoenen hebben een klein beetje inlooptijd. Zijn je werkschoenen na een week nog niet ingelopen? Dan gaat dat ook niet meer gebeuren en passen de schoenen waarschijnlijk niet goed bij jouw voeten.” 

Hoe kies je de juiste maat?

“lees goed de beschrijvende teksten bij de schoenen in onze webshop. Merken hanteren lang niet altijd dezelfde breedte en lengte maat. Daarom is het belangrijk om per merk te lezen of een schoen groot of juist klein uitvalt. Of je de goede maat hebt gekocht, test je door zonder je veters vast te maken je voet helemaal naar voren te schuiven. Dan moet er plek zijn voor een krappe vinger achter je hak. Die ruimte heb je nodig om aan de voorkant niet je stalen neus te raken. Heb je minder ruimte over, kies dan voor een maat groter.”

Wat is de levensduur van een goede werkschoen?

“Verschilt hoe intensief je de werkschoen draagt en natuurlijk hangt het ook af van de kwaliteit van de schoen. Bovensegment werkschoenen mag je van een jaar+ uitgaan. Hoeveel plus hangt af van de omstandigheid. Let ook hier goed op dat je kiest voor een passende schoen bij jouw werkzaamheden. Doe je dat niet? Dan gaan ze eerder kapot. Houd altijd goed in de gaten wanneer het comfort afneemt. Vaak zijn ze dan aan vervanging toe.”

Werkschoenen
De beste en populairste werkschoenen van dit moment
Werkschoenen
Beste werkschoenen voor staand werk
Werkschoenen
Zijn werkschoenen verplicht?
Veelgestelde vragen